A rendszeres köhögés közvetetten károsíthatja a tüdőt!

Brauny , 2014. január 07.
Egy újabb érdekes kutatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy vajon károsíthatja-e a tüdőt a dohányzásból - illetve egyéb betegségekből fakadó - rendszeres köhögés? Az orvoskutatók arra a következtetésre jutottak a kísérletek során, hogy határozottan igen!


Mint ismeretes, a dohányzás során a dohányosok tüdejébe minden egyes szívással nikotin, kátrány és egyéb káros anyag kerül, amelyeknek több mint a fele bennmarad a tüdőben még kilégzés után is. Az apró csillók ugyan lassacskán kisöprik a méreganyagokat a tüdőből és a légutakból, de amennyiben valaki folyamatosan dohányzik, maguk a csillók is károsodnak, így nem tudják ellátni feladatukat.

Az orvosok szerint ilyenkor következik be a baj, hiszen a csillók hiánya, illetve károsodása rendszeres, krónikus száraz köhögést eredményez, ami közvetlenül természetesen nem károsítja a tüdőt, de közvetett formában annál inkább, hiszen a csillók károsodása már egyfajta tüdőkárosodásnak tekinthető.

Ne feledjük azonban, a cigarettáról való leszokással még hosszú évek után is sokat tehetünk egészségünkért, és bár a tüdőkárosodás nem fordítható vissza, ellenben azt megakadályozhatjuk, hogy további károsodással egyre komolyabb problémák bukkanjanak elő.
 

A kommentelési rendszer átalakítása miatt jelenleg csak a cikkekhez lehet hozzászólni!

Ezt a témát lezártuk, nem szólhatsz hozzá!

Minoni • Polihisztor #2 • 5 éve, 9 hónapja és 27 napja

Nem dohányzom, és remélem egyre több dohányos találkozik ezekkel az ijesztő adatokkal!

Enci • Überbrutál #1 • 5 éve, 9 hónapja és 27 napja

ez egyértelmű, aki cigizik annak előbb utóbb gondjai lesznek