13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

A nyilvános mosdók kézszárítói egészségtelenebbek, mint gondolnánk

2018. április 16.
8.2231
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#

kep1#A nyilvános mosdókban elhelyezett kézszárítókról sokan hajlamosak azt gondolni, hogy maximálisan higiénikusak, hiszen nem kell hozzájuk érni, az ember csak leöblíti a kezét, aláteszi, és máris szárazon indulhat útnak, azonban egy friss tanulmány szerint ez egy hatalmas tévhit.

A Newsweek által közölt legfrissebb kutatási anyagok szerint ugyanis a kellemes meleget áramoltató készülékek konkrétan fekáliából származó baktériumok millióit zúdítják rá a kezünkre, a nyilvános illemhelyeken ugyanis rengeteg efféle kórokozó kering a sok lehúzás után.

A kézszárítók pedig ezeket az egyik oldalon magukba szívják, hogy a másik oldalon a kellemes meleg levegővel telibe fújják a kezünket, ezáltal sokkal több kórokozó kerül így ránk, mintha nem használnánk a kézszárítót.

A kutatók egyébiránt egy egyetemen több mint 30 illemhelyét, illetve az onnan kiérkező embereket vizsgálták napokon keresztül ahhoz, hogy a fentieket kijelenthessék, sőt a kísérletekből még arra is fény derült, hogy részecskeszűrővel sem lennének sokkal higiénikusabbak ezek a szárítók.