0 ℃Tiszta idő
2020. június 01., hétfő • Tünde

A nagymamák tovább élnek

Brauny , 2013. december 13.
A Utah Egyetem antropológusa, bizonyos Kristen Hawkes legfrissebb kutatási tanulmánya szerint a nők még a reproduktív életszakaszukat követően is sokáig képesek erejük teljében élni életüket, és akár hosszú évtizedekig is probléma nélkül élhetnek. Hogy mi ennek a kulcsa? Az antropológus szerint a nagymamaság!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A tanulmány keretein belül Kristen egy tanzániai, a modern világtól alaposan elmaradott törzs esetében figyelte meg első ízben azt az érdekességet, hogy a menopauza utáni nők még mindig keményen ki tudják venni a részüket a fizikai munkából. Ezt az antropológus véletlenszerűen, majd később tudományos alapokat sem nélkülözve párhuzamba állította a nagymamasággal.

Olyan tanulmányok már korábban is születtek, hogy az anyai nagymamák jelenléte nagyban megnöveli gyermekeink túlélési esélyeit, de arra még egyetlen korábbi kutatás sem világított rá, hogy a nagymamák éppen a nagymamaság miatt képesek tovább élni.

Az antropológus és munkatársai a fenti kijelentést matematikai modellekkel is képesek voltak tudományos szemszögből alátámasztani, így érdekes, a múltba visszanyúló megállapításra jutottak. Ez alapján a korai, történelmi időkbe nyúltak vissza, egészen az éghajlati és ökológiai változásokig, amelyek alaposan megnehezítették a született gyermekek életben maradását, hiszen anyjuk a folyamatosan születendő utódokkal volt elfoglalva, az idősödő gyermekeknek pedig maguknak kellett élelmet szerezniük, vagy a nagymamákra támaszkodhattak, akik ettől a tehertől - egyelőre még nem alátámasztott és bizonyított okokból kifolyólag - lényegesen tovább éltek, mint unokák nélkül.
 
3 hozzászólás

moni1294 • Überbrutál #3 • 7 éve, 8 napja

A rokkernagyi!

Gizus • Überbrutál #2 • 7 éve, 8 napja

remélem én is nagyon sokáig fogok élni, és lesznek unokáim is

csillucs • Nagymester #1 • 7 éve, 9 napja

de jó kép! Én nagyijaim is élnek még és tök jól tartják magukat