7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

A légúti megbetegedésekben is segít a D-vitamin pótlása

2014. január 17.
1.9471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy nemzetközi szaktekintélyekből álló kutatócsoport mongol kisiskolásokat tanulmányozott annak érdekében, hogy bebizonyítsák, a D-vitamin fokozott bevitelével még a téli időszakban is csökkenthető a téli légúti fertőzések kockázata.


A kutatók elmondták, hogy közel 250 D-vitamin hiányos mongol kisgyermeket vizsgáltak meg a téli időszakban, akik napi pótlást kaptak a nélkülözhetetlen vitaminból. A hipotéziseket természetesen a kutatás azonnal alátámasztotta, hiszen a gyerekek között felére csökkent a meghűléses megbetegedések mennyisége és lecsökkent a különféle súlyosabb vírusfertőzések száma is.

A felfedezés segítségével a szakemberek alátámasztották azokat a korábban felmerült teóriákat is, miszerint a D-vitaminnak nem csak a csontok fejlődésében és egészségében van kiemelt szerepük, hanem abban is, hogy megtámogassák immunrendszerünket.

A kutatócsoport egyelőre még nem tudta pontos megmagyarázni a D-vitamin szintjének és az immunrendszer állapotának összefüggéseit, de a kísérletek egyértelműen bizonyították, hogy van összefüggés a megfázás és az influenzaszerű megbetegedések, valamint a szervezet D-vitamin szintje között.

Mivel a jelenlegi eredmények is gyakran mutattak eltérő álláspontokat - például nem minden influenzatörzs ellen volt hatásos a megnövelt D-vitamin mennyiség -, ezért a jövőben újabb kísérletek várhatók a témában, amelyek feltehetően már kémiai magyarázatot is adnak majd a fentiekre.
5 hozzászólás

quintipor

11 éve, 1 hónapja és 19 napja

Minden évben van valami, amire ráállnak, úgy látszik 2014-ben a D-vitamin lesz.

válasz erre

becky

11 éve, 1 hónapja és 20 napja

Fura hogy vitaminokkal mennyire lehet szabályozni dolgokat a szervezetben...

válasz erre

Hampster

11 éve, 1 hónapja és 20 napja

Örülök neki, mert sokat szedekmosolygó smiley

válasz erre

pilótakeksz

11 éve, 1 hónapja és 20 napja

a vitaminok mindig jól jönnek megfázáskor

válasz erre

Enci

11 éve, 1 hónapja és 20 napja

nagyon sokmindenre jó a d vitamin mosolygó smiley

válasz erre