20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

A legjobb házilag készített páramentesítő

2016. november 05.
65.8451
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Főként a téli időszakban a lakásokban igazán komoly problémát okozhat a pára, valamint az ebből fakadó penészesedés, aminek köszönhetően igazán fontos lehet egy házilag készített páramentesítő - ha csak nem akarunk drága pénzeket kidobni egy boltira. Nyilván a legjobb a pára ellen a megfelelő szigetelés, valamint a megfelelő fűtés kiépítése, de ezek többsége a legtöbb háztartásban főként anyagi okokból nem valósítható meg azonnal. Ilyenkor jöhet néhány nagyszerű házi praktika.


Miért okoz gondot a pára?

A pára nem más, mint a levegő magas vízgőztartalma, ami hajlamos a falakon és az ablakon kicsapódni. A pára egészséges mértéke 40 és 60 százalék között van, de 60 százalék fölött már nagyon magas, 100 százaléknál pedig konkrétan ködben úszik az otthonunk. Mivel a párásodás penészesedést, avagy gombásodást okoz, és segíti az egyéb kórokozók elszaporodását, ezáltal kedvez a légúti megbetegedéseknek és a reumatikus panaszoknak, ezért komoly egészségügyi problémát idéz elő, de tönkremehetnek tőle a könyvek, rozsdásodhatnak a fémtárgyak és a bútorok is károsodhatnak.

A legjobb házilag készített páramentesítő - 2. kép

A házilag készített páramentesítő titka

A jó házilag készített páramentesítő titka nem a felhasznált módszerekben vagy megvalósításban, hanem a páramentesítő anyagban rejlik, ami esetünkben a kalcium klorid lesz, amihez több forrásból is hozzájuthatunk alacsony áron. A leginkább kedvező a zsákban kapható pehelyforma, amelyhez akár már egy-két ezer forintért hozzáférhetünk bármelyik bevásárlóközpontban. Sok esetben alkalmaznak hagyományos konyhasót is erre a célra, de ez nem a legszerencsésebb, hiszen a kalcium kloriddal ellentétben savas kémhatású.

A legjobb házilag készített páramentesítő - 3. kép


Így készítsd el

Amennyiben a kalcium kloridot beszereztük, a házilag készített páramentesítőhöz már egyáltalán nem kell túl sok dolgot vennünk, sőt mi több, amennyiben nem akarunk, nem is kell mást tennünk, csak ezt az alapanyagot okosan felhasználunk. A kalcium klorid ugyanis jól párolog, ezáltal például egy egyszerű tálba vagy edénybe töltve is optimális hatást érhetünk el vele, ha minden helyiségben elhelyezünk belőle. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a bolti páramentesítők közül is azok a jobbak, amelyek külön tartályba gyűjtik a sót, egyszóval valóban csak a hasznos alapanyagok kerülnek ki belőle és kötik meg a párát.

Ha nincs ilyen szerkezetünk otthon, akkor se essünk kétségbe, csak készítsünk egyet gyorsan, például egy teljesen átlagos 2 literes PET palackból! Ehhez nem kell mást tennünk, minthogy a palackot kettévágjunk, és a nyakas részt egyszerűen fejtetőn, a kupakot lecsavarva belefordítanunk az alsó részébe, miközben a nyakához egy kis darabka szúnyoghálót vagy nylon harisnyát teszünk, hogy ne hulljon át rajta a kalcium klorid, ellenben a feloldott anyag átfolyhasson rajta és összegyűlhessen a palack aljában. Ezzel kvázi meg is van a házilag készített páramentesítő, amely meglepő hatékonysággal tudja majd magába szívni otthonunk páráját, amit a palack alsó részén gyűlő víz mennyiségén tudunk folyamatosan ellenőrizni.
2 hozzászólás

blondi

8 éve, 12 napja

Nem olyan bonyolult megcsinálni, nagyon hasznos cikk ismét. mosolygó smiley

válasz erre

leoni

8 éve, 12 napja

Nekünk van ilyen boltban vásárolt, az is teljesen megfelel.

válasz erre