2019. január 17., csütörtök • Antal, Antónia

A leggyakoribb tévhitek a táplálék-kiegészítőkről

Brauny , 2018. április 22.
A táplálék-kiegészítők kapcsán rendkívüli mértékben megoszlanak a vélemények az emberek között, aminek az oka leginkább az, hogy például a tőlünk nyugatabbra fekvő országokhoz képest lényegesen később jutottak el hozzánk az efféle szerek. Éppen emiatt gyakran nemcsak az emberek, hanem még az orvosok is hajlamosak a szkeptikusságra, és nem ritkán olyan dolgokat állítanak a különféle kiegészítőkről, melyek vagy nem fedik a valóságot, vagy inkább torzítják azt. Emiatt összegyűjtöttük a táplálék-kiegészítőkhöz kapcsolódó leggyakoribb tévhiteket!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. A sok fehérje károsítja a vesét!

Ez valóban így van, orvosilag helytálló kijelentés, azonban olyan mennyiségben, amit lehetetlen normál körülmények között és úgy elfogyasztani, hogy azt a szervezet - például egy kiadós hasmenéssel - ne vetné ki magából. Igaz, ami igaz, hogy a sok fehérje mellé elengedhetetlen a folyadékbevitel - lehetőleg tiszta víz - fogyasztásának növelése, de ez amúgy sem rossz a szervezetünk működésének tekintetében.

A leggyakoribb tévhitek a táplálék-kiegészítőkről - 2. kép

2. A fehérjétől elhízunk!

Mitől nem? Természetesen a fehérjében is van valamennyi kalória, azonban tudni kell róla, hogy tipikusan olyan összetevő, hogy amit nem használ el a szervezetünk, azt egyszerűen kilöki magából, tehát a fehérje egyszerűen nem tud lerakódni úgy, mint például a zsír. Ez persze nem indokolja a fehérje mértéktelen fogyasztását, de nem is kell aggódni az elhízás miatt.

3. A fehérje felpumpál!

A fehérje nem tömegnövelő, ezt jó lenne egyszer és mindenkorra megjegyezni! A megedzett izmok tartásában segít ugyan, de csak fehérjétől senki sem lett még izompacsirta vagy felfújt lufi, nem szélesedik a váll, nem nő meg a vádli, tehát nem kell emiatt aggodalmaskodni. Fehérjét egyszerűen szedni kell, ha azt akarjuk, hogy aktív életmód mellett erősek maradjanak az izmaink és az ízületeink.

A leggyakoribb tévhitek a táplálék-kiegészítőkről - 3. kép

4. Az energetizálók tönkreteszik a szívet!

Sokan használnak főként kései vagy túl korai edzés előtt olyan energetizáló szereket, melyek abban segítenek, hogy jobban beinduljon a szervezet. Emiatt sok helyen olvasható róluk, hogy tönkreteszik a szívünket, de a valóságban ez egyáltalán nem igaz, hiszen semmivel sem károsabbak, mint egy energiaital, ellenben a hatásuk a fokozatos lebomlás miatt hosszabban tart.

5. A diétás termékek zsírból izmot építenek!

Butaság, a zsírszövetek és az izomszövetek teljesen mások, nem tud egyik a másikká alakulni és fordítva, éppen ezért ez a megállapítás semennyire sem állja meg a helyét. A fogyást valóban elősegítik, ezáltal csökkenthetik a zsír mennyiségét, azonban ha nem edzünk mellé, akkor a helyére soha nem kerülhet izom.
 
3 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #3 • 9 hónapja, 2 hete és 3 napja

Az utolsóban nagyon sokan hisznek. De milyen butaságokat tudnak összehordani az emberek..

bababum • Pipi #2 • 9 hónapja, 2 hete és 3 napja

Mennyi butaságot tudnak kitalálni a fehérjével kapcsolatban..

csillucs • Nagymester #1 • 9 hónapja, 2 hete és 3 napja

Fehérjéről sok hülyeséget szoktak mondani. Én még terhesen is iszom. Orvosom is ajánlotta.