21 °Ctiszta égbolt
2020. július 08., szerda • Ellák

A ketogén diéta nagyon népszerű, de tudod, hogy mi az?

Brauny , 2019. március 10.
Egyre többet hallani manapság az úgynevezett ketogén diétáról, mely a mindig formálódó fogyókúrás trendek világában mondhatni egy új irányzat lett, aminek a lényege az, hogy minél kevesebb zsírt és szénhidrátot juttassunk be étkezéseink során a szervezetünkbe. A diéta lényege papíron, hogy a minimális szénhidrátbevitel miatt az emberi szervezet megkezdi felélni az elraktározott zsírtartalékokat annak érdekében, hogy a magas energiaigényt fedezni tudja. Mindez azonban messze nem minden, amit tudni kell erről az új típusú diétáról!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Nagyon szigorú módszer!

A ketogén diéta kapcsán nagyon fontos, hogy egy rendkívül szigorú módszer, melynek betartása sokkal nehezebb a paleo étrendnél is, éppen ezért gyakorlatilag a legtöbben elbuknak vagy feladják azok közül, akik belekezdenek. Ennek az oka nem más, minthogy a szervezet számára ez a diéta egyfajta túlélőtúra lesz, ami hosszas folyamat, ezt az állapotot ugyanis fenn kell tartani, és tilos a heti egy bűnözés, mert akkor borul az egész rendszer. Elég csak egy gyorséttermi hamburger, egy extra kávé vagy egy csokoládé ahhoz, hogy amit addig elértünk, kártyavárként omoljon össze, és mindent kezdhessünk elölről.

A ketogén diéta nagyon népszerű, de tudod, hogy mi az? - 2. kép

Mit szabad enni?

A ketogén diétát nem sorolják a túl egészséges megoldások közé, aminek az oka nem más, minthogy rengeteg vörös húst tartalmaz, lévén a napi kalóriamennyiség 80 százalékának zsírokból kell állnia, a maradéknak pedig főként fehérjéből és nagyon minimális szénhidrátból. Ehhez gyakorlatilag lehetetlen változatos étrendet felállítani, pláne úgy, hogy elegendő vitaminokat és ásványi anyagokat juttassunk a szervezetbe, emiatt a ketogén diétát tilos életmódszerűen folytatni, sőt a diéta alatt is gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű vitaminok pótlásáról.

A diéta során megehető a zsír, a vörös- és fehér hús, a tojás, de az olajos magvak mellett bizonyos zöldségeket egyaránt bevonhatunk az étrendbe, de a legtöbbet inkább húsételekből esszük majd, ami sokakat rögtön eltántorít a dologtól. Az igazi fekete leves - és amiért sokan most rögtön minden idők legnagyobb őrültségének tartják majd a ketogén diétát -, hogy mit nem szabad enni a kúra során. Tilos például a legtöbb gyümölcs, a hüvelyes zöldségek, a cukor, sőt az alkohol és az összes gluténtartalmú étel. Hogy ebből miként lehet normális és változatos ételeket kihozni hetekig, magunk sem tudjuk...

A ketogén diéta nagyon népszerű, de tudod, hogy mi az? - 3. kép

Ha ki is próbáljuk, csak rövid ideig!

A ketogén diéta tényleg csak átmeneti megoldásként alkalmazható, ha esetleg úgy döntünk, hogy a normál mértékletesség helyett ezt az őrült módszert választjuk. Még a szakértők is azt mondják, hogy legfeljebb pár hónapig, maximum egy évig szabad követni, ellenkező esetben a szervezetünk és immunrendszerünk visszafordíthatatlan károsodást is szenvedhet. Ennek fényében mindenki döntse el maga, hogy megér-e ennyit néhány mínusz kiló...
 
2 hozzászólás

pilótakeksz • Messiás #2 • 1 éve, 5 hónapja és 9 napja

Nem tetszik ez a diéta, nem is értem miért olyan felkapott.

Linda • Polihisztor #1 • 1 éve, 5 hónapja és 9 napja

A túl sok zsír sem jó. Kb ugyan erről szól Norbinak is a diétája.