-3 °Ctiszta égbolt
2021. március 07., vasárnap • Tamás

A jódhiány tünetei

Brauny , 2021. február 10.
Sokat foglalkoznak az emberek a kalcium vagy a különféle vitaminhiányokkal, azonban meglepően ritkán kerül terítékre a jódhiány problematikája, márpedig az emberi szervezetben ez az alapanyag rendkívül fontos szerepet játszik. Konkrétan a pajzsmirigy működéséhez tekinthető teljességgel nélkülözhetetlennek, hiánya tehát komoly gondokat idézhet elő, bár a ló túlsó oldalára sem szabad átesni vele. Általában azonban a jód hiánya okoz problémát, így az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen tünetei vannak, ha túl kevés van belőle a szervezetünkben.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Feszülő nyak

Mivel a jód hiánya leginkább a pajzsmirigyre gyakorol negatív hatást, ezért talán nem meglepő, hogy a kérdéses szerv ilyenkor megduzzad, még ha ez kívülről nem is mindig látszódik vagy érezhető. Minimális duzzadása azonban elegendő ahhoz, hogy kellemetlen nyakfeszülés lépjen fel, ami később természetesen tovább fokozódhat, így golyva alakulhat ki, mely már szabad szemmel is jól látható, sőt a nyakfeszülés mellett már nyelési nehézséget is okozhat.

A jódhiány tünetei - 2. kép

Hízás

Ha nem változott az életmódunk, ugyanúgy eszünk és mozgunk, mint korábban, nem léptünk változó korba sem, de mégis ok nélküli hízásba kezdtünk, akkor az ismét a pajzsmirigy problémákához vezethető vissza, konkrétan a jódhiányból fakadó alulműködésre. Az ok, hogy a kevés jód miatt a pajzsmirigy hormontermelése lecsökken, amivel egyetemben az anyagcsere mértéke is alaposan lelassul, és ez egyenes utat jelent a hízás felé.

Fáradtság

Noha vannak olyan időszakai az életünknek, amikor fáradtabbak vagyunk, mint normál esetben. Főleg az ősz végén és télen ez általános jelenség, de nem mindig írható ez az évszakok változásának vagy az időjárásnak a rovására. Olyannyira nem, hogy ez is lehet a jódhiány oka, hiszen ez drasztikus mértékben meghatározza a szervezet energiaszintjét, méghozzá sajnálatos módon negatív irányban. Amennyiben tehát állandóan gyengének és fáradtnak érezzük magunkat, érdemes a jódhiányt is feltenni a lehetőségek listájára.

A jódhiány tünetei - 3. kép

Hajhullás

Sokan szenvednek állandó hajhullástól, azonban nem minden esetben tudják, hogy mi áll pontosan a háttérben. Van, aki csak az évszakra fogja, más a változó korra vagy éppen egy belső gyulladásra, azonban sokszor előfordul, hogy ennél lényegesen egyszerűbb okok állnak a háttérben. Ilyen például a pajzsmirigy alulműködése is, aminek a hátterében már bizonyára kitalálták, de természetesen a jódhiány áll a legtöbb esetben.

Száraz bőr

A száraz bőr megint egy olyan dolog, ami gyakori lehet a hideg téli időszakban, hiszen ilyenkor a bőr kiszárad, kirepedezik, viszketni kezd és így tovább. Ezt nyilván egyensúlyozhatjuk például különféle krémekkel és kenceficékkel, melyek hidratálják a bőrt, ezáltal megakadályozzák a kiszáradást, de az igazán tartós és határozott javulást akkor érjük el, ha a szervezetünk jódszintjét normalizáljuk, hiszen visszatérő probléma esetén a legtöbbször ez áll a háttérben.
 
2 hozzászólás

Móni • Überbrutál #2 • 3 hete és 1 napja

Az a legjobb ha az ember elmegy dokihoz és kideríti. Sok minden tud fáradtságot okozni.

leoni • Messiás #1 • 3 hete és 2 napja

Nem gondoltam volna, hogy ennyire fontos a jód.