6 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

A jegesmedvék ismerik a fogyás titkát?

2014. augusztus 21.
1.9861
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss kutatás megdönthetetlen bizonyítékot talált arra vonatkozólag, hogy a lassan már világjárványként emlegetett elhízás problémájára alighanem a jegesmedvék jelentik majd a gyógyírt, az állatok ugyanis állítólagosan génjeikben hordozzák a fogyás titkát.

A tudósok a jegesmedvék DNS-szerkezetének tanulmányozása során jöttek rá arra, hogy az állatok rendkívül sajátos módon tudtak alkalmazkodni a 80 százalékban zsírból álló étrendjükhöz, amibe az emberek rövid távon belehalnának.

Noha a jegesmedvék testük felét zsír alkotja, koleszterinszintjük is kiemelkedően magas, ám meglepő módon mégsem fenyegetik őket szív- és érrendszeri megbetegedések.

A vizsgálatokat végző szakemberek szerint ez azért van így, mert a jegesmedvék zsírlebontásban, illetve a szív- és érrendszeri funkciókban részt vevő génjei az idők folyamán mutálódtak, ami a tudósok szerint egy olyan tudás lehet, aminek következtében sokkal sikeresebben vehetik fel a harcot az emberek elhízásával szemben.

A Kaliforniai Egyetem professzora, illetve a kutatás vezetője szerint a jegesmedvék olyan drasztikus genetikai reakcióval válaszoltak az elhízásra, amivel lényegében úgy tudják megnövelni testsúlyuk mértékét, hogy közben egészségesek maradnak. Ha pedig ez az ismeret a szakemberek kezében van, akkor a jövőben akár a fogyás kulcsát is kikísérletezhetik belőle!