23 °C
kevés felhő
2024. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

A gluténmentes diéta előnyei

2015. január 10.
5.8821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A gluténmentes étkezés és a gluténmentes diéta ma már nem csak egy a tengerentúlon ismert fogyókúrás módszer, hanem Európában is egyre többen kezdik megérteni a lényegét, sőt mi több, vannak emberek, akik betegségükből kifolyólag egyáltalán nem is tudnak elfogyasztani olyan ételt, ami glutént tartalmaz, így rá vannak szorulva erre az életformára. Az alábbiakban ezt a témát jártuk körül egy kicsit alaposabban.



A gluténmentes diéta előnyei - 2. kép

A gluténmentes diétát bizonyítottan a modern orvostudomány álmodta meg azok számára, akik lisztérzékenységtől szenvednek. Ez egy genetikai problémán alapuló emésztőszervi megbetegedés, ami általában gyerekkorban alakul ki, lényege pedig, hogy a páciens semmilyen formában sem fogyaszthat gluténtartalmú élelmiszereket. A betegség jelenleg gyógyíthatatlan, de a diéta betartásával teljesen tünetmentes, egészséges, teljes életet lehet élni vele, sőt mi több, egészségesebbet, mint a nagy többség, hiszen a glutén kivonásával megkapjuk annak az étrendnek az alapjait, ami sokakat a tökéletes anyagcsere, és a fogyás irányába indíthat el.

A gluténérzékenység érdekessége, hogy több fokozata van, így sokan nem is tudják, hogy ettől a problémától szenvednek. Aki ugyanis érzékenyen reagál a gluténra, legfeljebb azt tapasztalja, hogy anyagcseréje lelassul, kórosan és ismeretlenül elhízik, általánosságban rossz a közérzete, és mindig fáradt. Ezek a tünetek természetesen nem feltétlenül utalnak gluténérzékenységre, de rengeteg olyan ember él a Földön, akik csak étkezésük megváltoztatásával leküzdhetnék ezeket a kellemetlen kísérőjelenségeket.

A gluténmentes diéta előnyei - 3. kép

A gluténmentes táplálkozás, illetve diéta ezen felül nem csak a betegségtől szenvedők számára nagyon ajánlott, hanem azoknak is, akik már régóta próbálják leadni felesleges kilóikat, de eddig valamiért még nem sikerült érdemleges eredményt elérniük ezen a téren. A gluténmentes diéta ugyan elég szigorú, és nagy önuralmat is kíván, de cserébe egészségügyileg olyan változásokat tapasztalhatunk meg általa, aminek köszönhetően nem csak ráeszmélünk arra, hogy glutén nélkül sokkal vitálisabbak leszünk, és jobb lesz a közérzetünk, hanem ezen felül még anyagcserénk is rendezettebbé válik.

Mindehhez nem kell mást tennünk, mint elkerülni a gluténtartalmú élelmiszereket, és áttérni a gluténmentes változatokra. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem jelent teljes szénhidrátmegvonást, de például el kell kerülnünk messzire a fehér kenyeret, a péksüteményeket, a müzliket, a rántott dolgokat, a habart főzelékeket, a rántással készült leveseket, vagy minden olyan alkoholos italt, amelyek erjesztett gabonából készülnek. Hogy mit lehet akkor enni, ha ezeket nem? Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halakat, friss húsokat, tejtermékeket, tojást, kukoricát, rizst, valamint olyan gluténmentes gabonákat, mint a hajdina és a köles. Ezek előnyei, hogy alacsony kalória, de magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, ezáltal életmódszerű váltással könnyen megszabadulhatunk a diétával akár nagyobb súlyfeleslegtől is.
4 hozzászólás

Natasha

10 éve, 2 hónapja

Érdekes ez a gluténmentes étkezés. Ki kellene próbálni, hogy bírom.

válasz erre

csillucs

10 éve, 2 hónapja

Jó cikk volt. Már ettem ilyen gluténmentes terméket szerintem nem rossz, meg lehet szokni.

válasz erre

bettike

10 éve, 2 hónapja

Ezt jó tudni. Én nem vagyok lisztérzékeny szerencsére, de lehet jobban járnék vele.

válasz erre

bonita

10 éve, 2 hónapja

Na ez egy szuper cikk lett, mert már régóta kíváncsi vagyok miért érdemes gluténmentesen enni. Nagyon örülök ennek a cikknek most. mosolygó smiley

válasz erre