13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

A génjeink alapján jóval több mint 100 évig is élhetnénk

2013. december 30.
1.9531
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Habár a mai átlagéletkor alig éri el világviszonylatban a 65-75 évet, egy magyar szaktekintélyek segítségével kivitelezett kutatás szerint minden ember számára adott lenne, hogy jóval több mint 100 évig élhessen.

Az öregedésért, illetve életkorunkért felelős gének ugyanis eredendően úgy lettek programozva, hogy bárki megélhesse a több mint 100 éves életkort.

A kutatók egyébiránt már évekkel ezelőtt felfedezték az öregedésért felelős SIR2 gént, amit azóta is a hosszú élet egyik fontos összetevőjeként emlegettek, de a SIR2 óta már számtalan egyéb gént is találtak, amelyek befolyásolhatják a hosszú életkort.

A kutatók szerint ugyanakkor az élettartam szabályozása egy rendkívül bonyolult folyamat, így nem kizárt, hogy évek, vagy évtizedek múltán génmutációval hosszabb életet is kódolhatnak majd az emberekbe, ám egyszerű génmódosítással még nem érnek el semmit sem, hiszen a halálhoz vezető út rengeteg véletlenszerű és tudatos esemény összessége, így életmódunk, táplálkozásunk, és milliónyi egyéb körülmény is szerepet játszik abban, hogy hány éves kort érünk meg, ellenben a genetikusok szerint egy átlagos ember jóval több mint 100 évre van kódolva, ám ennek a legtöbben a töredékét sem élik meg.

Az emberek élettartama egyébiránt ettől eltekintve is rendkívül komoly változáson ment át az elmúlt 200 év során, hiszen míg 1840-ben mindössze 50 év volt az átlagéletkor, addig Európában 2010-ben már 80 év körülire helyezhetjük az átlagos élettartamot, amin a legfrissebb génkutatások szerint még mindig van mit javítani.