7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

A csontok épségét is veszélyeztetheti az erős dohányzás

2014. január 05.
2.0051
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A tudomány már több évtizeddel ezelőtt felhívta a figyelmet elméletben arra, hogy az erős, úgynevezett láncdohányosok esetében sokkal nagyobb az esélye a csontbetegségeknek, így a csonttörésnek vagy a csontritkulásoknak, mint azoknál, akik nem cigarettáznak.


Egy amerikai kutatócsoport azonban a közelmúltban bebizonyította a folyamat gyakorlati oldalát is, így egereken kísérletezve támasztották alá az elméleti állítás igazát. A Gary Guishan Xiao által vezetett kutatás bizonyítást talált arra, hogy a cigarettázás a csontvelőben olyan eseményeket indít el, amely a csontszövetek csökkenésével jár együtt, tehát a cigarettafüsttel belélegzett káros anyagok meggyengítik a csontozatot folyamatosan építő sejtek hatékonyságát.

Az amerikai szakemberek kimutatták, hogy az erős dohányosok szervezetében olyan fehérjék termelődnek, amelyek a nemdohányzókhoz képest megsokszorozzák a csontot lebontó sejtek működésének hatékonyságát. A kutatóknak az egérkísérleteknek köszönhetően sikerült bebizonyítaniuk, hogy az efféle káros fehérjék túlzott aktivitását a dohányfüst váltotta ki a szervezetben, ezért lehetséges az, hogy az erősen cigarettázó emberek csontszerkezete hamar megbomlik, az erős váz gyenge lesz, így a csonttörések és a csontritkulás esélye megnövekedik.
4 hozzászólás

hemberender

11 éve, 2 hónapja és 4 napja

Mikor jönnek vajon ez első olyan felmérések majd hogy mennyit csökkent a dohányosok száma az elektronikus cigi hatására? Szerintem nagyon sokan áttértek rá.

válasz erre

Gizus

11 éve, 2 hónapja és 4 napja

Hát nem kell dohányozni, ez egyértelmű

válasz erre

monyó

11 éve, 2 hónapja és 4 napja

Nem értem a bagósokat egyébként. Tudják hogy csak káros hatása van mégis...

válasz erre

leoni

11 éve, 2 hónapja és 4 napja

Még jó hogy nem dohányzom.mosolygó smiley Mennyi mindentől kímélem meg magamat...mosolygó smiley

válasz erre