13 °Cköd
2020. szeptember 29., kedd • Mihály

5 tipikus hiba, amit edzés után gyakran elkövetnek

Brauny , 2019. február 06.
Egyre többen jönnek rá az egészséges életmód fontosságára, aminek az egyik alapja a rendszeres testmozgás. Sajnos azonban még mindig rengetegen vannak, akik úgy állnak neki mozogni, hogy nincsenek tisztában az alapokkal, ezáltal nemcsak magát az edzést végzik rosszul, hanem a mozgás után is olyan hibákat követnek el, melyek semmi jóra nem vezetnek. Lássuk, hogy mire gondolunk!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Elfelejtenek nyújtani

Az edzés során nemcsak a bemelegítés nagyon fontos, hanem a levezetés is. Ennek az egyik alapeleme a nyújtás, amire több szempontból is szükség van. Egyrészt segít helyrebillenteni a szervezeten belül a normális keringést, másrészt pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy másnap reggel ne kínzó izomlázzal ébredjünk és töltsük a napot.

5 tipikus hiba, amit edzés után gyakran elkövetnek - 2. kép

2. Rögtön összeesznek mindent

Nagyobb baj, hogy az edzés után rengetegen azonnal teletömik a gyomrukat étellel, aminek több oka van. Egyrészt ugyanis a sok vízveszteségtől nagyon szomjasak, de félreértelmezik az ingert, és inkább enni kezdenek, míg a másik, hogy a mozgás miatt úgy gondolják, hogy rengeteg kalóriát kell pótolniuk, és féktelen zabálásba kezdenek. Ezzel csak egy baj van: gyakran több kalóriát visznek be a szervezetbe, mint amennyit elégettek, vagyis az edzés legfeljebb az állóképességet növeli, de a súlyt nem fogja csökkenteni.

3. Nincs hidratálás

Óriási gondokat okozhat edzés után, ha nem hidratáljuk megfelelően a szervezetünket. A mozgás során ugyanis alaposan megizzadunk, rengeteg vizet veszítünk, amit ásványokban gazdag vízzel mielőbb pótolnunk kell, lehetőleg szénsavmentes formában. Erre az izmoknak is nagy szükségük lesz, de még inkább szervezetünknek az egészséges működéshez, ellenkező esetben a túl kései hidratálás akár ájuláshoz is vezethet.

5 tipikus hiba, amit edzés után gyakran elkövetnek - 3. kép

4. A koffein nem szerencsés

Sajnos olyan világot élünk, ahol az emberek töménytelen mennyiségben öntik magukba a koffeint. Kávé, kóla, tea, és a legrosszabb: energiaital. Utóbbi pláne csendes gyilkos, és különösen ártalmas abban az esetben, ha hidratálás vagy evés nélkül, közvetlenül az edzés után állunk neki fogyasztani. Az amúgy is felpörgött szervezetünkből ugyanis ilyenkor kihozza a maradékot, a dehidratáltságot még tovább súlyosbítja, és akár szívinfarktust, ájulást is előidézhet.

5. Azonnali fehérjebevitel

Pláne a smoothie-k megjelenése óta nagy divat lett edzések után azonnal proteint, azaz fehérjét fogyasztani, ami papíron jó dolog, de nem biztos, hogy a gyakorlatban is szüksége van rá a szervezetünknek. Pláne nem abban az esetben, ha az edzés után egy kiadós étkezést biztosítunk magunknak, ami gazdag lesz fehérjében. A túl sok protein ugyanis nem szerencsés, sőt hosszabb távon a vesét is kikezdheti!
 
1 hozzászólás

Enci • Überbrutál #1 • 1 éve, 9 hónapja és 11 napja

Aki ezeket nem tartja be az inkább ne is edzen szerintem.