7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

5 tény az ázsiai szépségideálról

2020. augusztus 08.
15.1171
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Az ázsiai szépségideál merőben más, mint a Nyugat által szépnek kikiáltott női karakter. A keleti és a nyugati szépség teljes mértékben mást tart szépnek. Míg Nyugaton a nőiesség megtestesítője egy szexi, magabiztos nő, addig Ázsiában a szende, kislányos küllemű nőideál uralkodik. A különbségek azonban, nemcsak a viselkedésben és a kiállásban mutatkoznak meg, hanem ennél erőteljesebben és feltűnőbben a külső jegyekben is. A következőkben néhány olyan szépséggel kapcsolatos megjelenésről írunk, amik teljes mértékben eltérnek az általunk ismert szépségideáloktól.


A nagy és kerek szemek

Az ázsiai nők többsége nem igazán büszkélkedhet nagy szemekkel, de a nyugati ideálhoz hasonlóan ők is nőiesnek és szépnek tartják a hangsúlyos, kerek szemformát. Koreában és Kínában még az sem idegen jelenség, ha egy fiatal lány, akár még egy tinédzser is, egy-egy nagyobb alkalomra szemműtétet kér vagy kap annak érdekében, hogy a műtét után még nyitottabb és kedvesebb tekintete lehessen. Ilyenkor általában egy dupla szemhéjműtét megy végbe, aminek a trendje a nyugati nők szépségideálja által vált népszerűvé Ázsiában is.

5 tény az ázsiai szépségideálról - 2. kép



A fehér bőr kultusza

Az ázsiai nők évekkel előrébb járnak egy nyugati nő bőrápolási szokásaihoz képest. Az ő körükben évtizedek óta alaptermékként funcionál a fényvédő, de a különböző hidratáló vagy fehérítő termékek használata is ebbe a kategóriába esnek. Az ősi kínai kultúrában a fehér bőr fogalma egybefonódott a magasabb egzisztenciális helyzettel, így általában akinek nagyon fehér bőre volt, magasabb pozicíót foglalt el, így a gazdagabb osztályba is tartozott. Ez a szemléletmód az ókori kínai kultúrából ered, de még most is a virágkorát éli.

Az ideális arcforma

Ázsiában különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak az arcformának. A nyugati szépségideálhoz képest sokkal több kifejezésük is van arra, hogy egy embernek milyen is az arca és ez mit sugall az adott személyről. Az általános arcformák mellett, mint az ovális, hosszúkás, háromszög alak és a kerek, a kínaiak esetében több furcsa elnevezéssel is találkozhatunk, mint például a libatojás arcforma. Egy ázsiai nő szemében a vékony, ovális arc az ideál, amihez egy V alakban csúcsosodó áll illik a legjobban. A legtöbb ázsiai nőnek széles arccsontja és szögletesebb arcformája van, így korrekciós műtétekkel, különféle olajokkal, maszkokkal próbálják az általuk szépnek titulált arcideált elérni.

5 tény az ázsiai szépségideálról - 3. kép



A vékony testalkat mindenekfelett

Az ázsiai nők körében erős kultusz övezi a vékony testalkatot. A nyugati szépségmodell is ezt az alkatot tartja az ideáljának, de Kínában és Koreában ennek egy olyan formája is létezik, ami olyan mértékben bálványozza a vékony alkatot, hogy a fiatal nők külön megünneplik azt is, ha 50 kiló alá megy a súlyuk. Az is népszerű az ázsiai nők körében, hogy egy A/4-es lapot tartanak a a derekukhoz és ha ez a lap eltakarja a testüket, akkor már elmondhatják magukról, hogy elérték a társadalom által ideálisnak számító vékony testalkatot.

5 tény az ázsiai szépségideálról - 4. kép



A bájos, porcelánbaba smink

Az ázsiai sminkek már az amerikai sminktrendeket is megbolygatták. A hidratált fehér bőrre, az ázsai nők előszeretettel kennek fel erősebb színű pirosítókat, amiket nemcsak az orcarészre, hanem az orra is felkennek, hogy még bájosabb hatást érjenek el ezáltal. A tökéletes eredmény érdekében, még a por állagú termékeket is lecserélik krémes állagúakra, mert ezek a sminktermékek kevésbé ülnek bele a ráncokba, ami által üdébb összhatást kap az arc is. A műszeplők, a barackos szemhéjfestés, a cseresznye színű ajaktinták pedig, még inkább fokozzák ezt a hatást.
1 hozzászólás

Lili

4 éve, 5 napja

Annyira műk tudnak lenni azzal a porcelán bőrükkel.

válasz erre