13 °Cgyenge köd
2020. október 25., vasárnap • Blanka, Bianka

5 ok, amitől megnő a trombózis esélye

Brauny , 2020. augusztus 26.
A trombózis férfiakat és nőket egyaránt veszélyeztető betegség, amit nem szabad félvállról venni, hiszen a kérdéses probléma könnyedén korai elhalálozáshoz is vezethet. Éppen azért úgy gondoltuk, hogy összegyűjtjük azokat az okokat, melyek határozottan és bizonyítottan növelik a trombózis kialakulásának az esélyét, tehát amennyiben veszélyeztetettek vagyunk, érdemes lehet az alábbiakat figyelembe venni.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Túlsúly

A túlsúly minden esetben nagy kockázatot jelent a trombózis kapcsán. Ennek az oka nem más, minthogy ezzel növekszik a szív- és érrendszeri panaszok mértéke, ami természetesen a mélyvénás trombózis esetében kifejezetten negatív hatást eredményez, de az sem használ neki, hogy a súlyfelesleg visszértágulat kialakulását okozza, amiben vérpangás alakulhat ki, ez pedig ugyebár a vérrögök megjelenése kapcsán rizikófaktor, akárcsak például az olyan kísérőjelenségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegségek.

5 ok, amitől megnő a trombózis esélye - 2. kép

Dohányzás

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres dohányzás hatalmas kárt okoz az egész szervezetünkben, de a szív- és érrendszerre gyakorolja a legnagyobb hatást, ezáltal képes akár közel 25 százalékkal megnövelni a trombózis kialakulásának az esélyét. Hogy miért? Mert a dohányzás rossz hatást gyakorol a keringésünkre, károsítja az érfalakat, és a vérlemezkék összecsapódásának mértékére szintén hatást gyakorol, hovatovább hozzásegít a rögképződéshez.

Terhesség

A terhesség szintén a trombózis egyik melegágya lehet, méghozzá több okból is! Kezdjük a hormonális változásokkal, melyek hajlamosabbá teszik az érrendszert a rögképződésre. Ezen felül megnövekszik a nők pocakja, ergo plusz teher, gyakran extra elhízás társul hozzá, a vénákat nagyon megterheli, akárcsak az olyan kísérők, minthogy például a baba bizonyos helyzetekben nyomhat ereket, ami a trombózishoz bizony erőteljesen hozzájárulhat. Nem elhanyagolható továbbá, hogy a kismamák a terhesség során egyre kevesebbet mozognak, ami csak rontja a helyzetet.

5 ok, amitől megnő a trombózis esélye - 3. kép

Fogamzásgátló használata

Minden hormontartalmú gyógyszer drasztikusan képes megnövelni a trombózis kialakulásának esélyét. Érdekes módon erre a legtöbb készítménynél felhívják az orvosok a figyelmet, de a fogamzásgátló tabletták alkalmazásánál valamiért elfelejtik. Márpedig a fogamzásgátló fokozza a vér alvadását, így ha a fenti rizikófaktorokból bármelyik fennáll, akkor azzal drasztikus mértékben megnövelhetjük a trombózis kialakulásának esélyét.

Mozgáshiány

Nagyon sokan követnek manapság tartósan mozgáshiányos állapotot. Míg régen az emberek lételeme volt a testmozgás, hogy legalább a kertben tettek-vettek az emberek, ma már mindenki ülve dolgozik, hazaérve pedig a televízió előtt fekszik, de mozgásra vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán kerít sort. Ez drasztikus mértékben megnöveli a rögképződést és rontja az erek állapotát, tehát minél kevesebbet mozgunk, annál nagyobb esélyünk lesz a trombózisra.
 
1 hozzászólás

Linda • Polihisztor #1 • 2 hónapja, 2 napja

Nem gondoltam volna h a fogamzásgátló okoz ilyet. Soha senki nem is említette.

ezek a cikkek is érdekelhetnek

Nincsenek még hasonló cikkek.