20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

5 étel, ami papíron meghosszabbítja az életedet

2018. október 24.
9.7291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az vagy, amit megeszel! Ez a kijelentés elsőre talán klisének és sablonszövegnek tűnhet, de ha belegondolunk, hogy az ételek milyen mértékben meg tudják határozni megjelenésünket és életmódunkat, akkor máris értelmet nyer ez a mondat. Ezt pedig ráadásul már a tudomány is számtalan alkalommal igazolta, hiszen megannyiszor bizonyosságot nyert, hogy a sok telítetlen zsírsav fogyasztásával hosszabb és egészségesebb életet élhetünk. A kérdés azonban az, hogy melyik ételben van sok telítetlen zsírsav? Ennek jártunk utána az alábbiakban!


1. Repceolaj

Bár nem kellemes az íze, azonban hogy rögtön egy elérhető és általános példát hozzunk fel, a repceolaj csak úgy dúskál a telített zsírsavakban, sőt nagyjából feleannyit tartalmaz, mint az olívaolaj, miközben az áruk össze sem hasonlítható. Ideális önmagában, de kiválóan használható salátákhoz, ha pedig megkedveltük az ízét, akár például sült tojás alá is.

2. Étcsokoládé

Az étcsokoládé az a tiszta csokoládé, vagyis a lehető legkevesebb cukrot tartalmazó, már-már majdnem inkább keserű, mint édes aromával rendelkező, magas kakaótartalmat felvonultató édesség, melynek fogyasztása meglepően egészséges. Ennek az oka, hogy rengeteg rost, antioxidáns és telítetlen zsírsav van benne, miközben vasat, magnéziumot, rezet és egy sor más ásványi anyagot is felvonultat.

5 étel, ami papíron meghosszabbítja az életedet - 2. kép

3. Chia mag

A chia mag egy manapság felismert új kiegészítő, ami önmagában ritkán, de kiegészítőként gyakran fogyasztott finomság. Leginkább azért kedvelt, mert aprósága ellenére rengeteg rostot tartalmaz, melyek mellett megannyi egészséges szénhidrát, azaz telítetlen zsírsav is felbukkan benne, hovatovább emésztést és anyagcserét gyorsító tulajdonsága miatt még fogyókúrához is jó.

4. Lenmag

Sima lenmag vagy lenmagolaj, az teljesen mindegy, a lényeg az, hogy nagyon-nagyon sok omega3 zsírsavat tartalmaznak, segítik az emésztést, a székletürítést, rengeteg antioxidánstartalmuk pedig nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedéseket gátolja meg, hanem az immunerősítés mellett a daganatos betegségek ellen is védelmet nyújtanak.

5 étel, ami papíron meghosszabbítja az életedet - 3. kép

5. Halételek

A különféle halételeket nemcsak azért ajánlják sokszor, mert nagyon finomak, hanem azért is, mert megfelelő elkészítés mellett hihetetlenül egészségesek, rengeteg omega3 zsírtartalmuk miatt pedig a lenmaghoz hasonló tulajdonságokkal kecsegtetnek. Természetesen nagyon ügyelni kell arra, hogy milyen halat választunk, illetve miként készítjük el - egy halászlé például nem biztos, hogy jó választás -, de összességében a halakkal nem nagyon nyúlhatunk mellé.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

5 éve, 10 hónapja és 22 napja

Asszem szerzek be egy kis lenmagolajat. mosolygó smiley

válasz erre

pilótakeksz

5 éve, 10 hónapja és 22 napja

Étcsokit szívesen eszem. mosolygó smiley Na meg halat.

válasz erre