29 °Ctiszta égbolt
2021. július 29., csütörtök • Márta, Flóra

5+1 tünet, hogy menj el orvoshoz az allergiáddal

Brauny , 2019. július 03.
Az allergia korunk egyik legáltalánosabb népbetegsége, beszéljünk akár étel-, akár pollenallergiáról, akár valamilyen más egyéb rezisztenciáról. A legáltalánosabb mindközül manapság a pollenallergia, mely egyre több ember életét keserítik meg, de miután sokan nem akarnak gyógyszert szedni, ezért rengetegen vagy nem, vagy csak késve mennek el orvoshoz. Márpedig nem szabadna halogatni a dolgot, és az alábbiakban fel is soroljuk azokat a tüneteket, amikor már az utolsó stádiumba léphettél, vagyis itt az idő elmenni orvoshoz.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Nem enyhül az orrdugulás

Ha valaki allergiás a pollenre, annak az egyik leggyakoribb tünete az orrdugulás. Ez lehet időszakos, de súlyosabb esetben - akár több allergia párhuzamos kialakulásával - akár állandósulhat is. Amennyiben így van, az minden esetben alaposan megkeserítheti az életünket, miközben rendkívül alapos kivizsgálást igényel. Nemcsak allergológussal kell egyeztetni, hanem érdemes fül-orr-gégészhez is elmenni az orrpolip és az orrsövény ferdülés kizárása miatt.

5+1 tünet, hogy menj el orvoshoz az allergiáddal - 2. kép

2. Állandó orrfolyás, tüsszögés

Az állandó orrfolyás és a tüsszögés gyakorlatilag teljesen képes felborítani az életünket, miközben megannyi félreértéshez is vezethet, hiszen megfázásos tüneteket produkálunk, miközben valójában szó sincs ilyesmiről. Általában szénanátha okozza a problémát, de azért így is érdemes alaposan utánanézni a dolognak, és nem csak allergiára gyanakodni, pláne ha hetek óta fennállnak a tünetek.

3. Viszkető, könnyező, kivörösödött szemek

A szemet érintő betegségek mindegyike viszketéssel, könnyezéssel és vörösödéssel jár együtt. Ha ez a probléma csak az egyik szemet érinti, akkor az fertőző és gyulladásos állapot is lehet, akár egy kötőhártya-gyulladás, de akár egyszer szénanátháról is lehet szó. Bármi álljon a háttérben, a több napon át fennálló probléma azonnali orvosi diagnózist igényel.

4. Gyakori köhögés, éjszakai köhögőrohamok

Ha nyár kellős közepe van, de mi mégis gyakran köhögünk, állandóan ingerli valami a torkunkat, miközben éjszaka is gyakran felébredünk a köhögőrohamoktól, akkor az szintén erősen aggasztó probléma lehet. A háttérben különféle allergiás reakciók állhatnak, de akár az asztma tünete is lehet, sőt mi több, érdemes fül-orr-gégésszel konzultálni, hiszen akár orrmelléküreg-gyulladásból egyaránt eredeztethető a dolog.

5+1 tünet, hogy menj el orvoshoz az allergiáddal - 3. kép

5. Nehézlégzés

A fullasztó nyári melegben rengetegen érezhetnek nehézlégzést, ami nem ritka, de ha ez a helyzet tartósan, normál időben is fennáll, méghozzá sípoló légzéssel és szorítással párosulva, akkor az lehet asztma, szívprobléma, tüdőgyulladás, de akár egy elhúzódó allergia szövődménye is, tehát nem érdemes félvállról venni a dolgot.

+1. A vény nélküli gyógyszerek már nem használnak

A patikában rengeteg vény nélkül kapható gyógyszer kapható allergiára. Ha ezek közül már egyik sem használ, akkor annak az oka vélhetően az, hogy allergiánk annyira elhatalmasodott rajtunk, hogy kezeléséhez erősebb gyógyszerekre lesz szükségünk, melyek már csak orvosi rendelvényre kaphatók. Bár senki sem szed szívesen gyógyszert, de ha a kiegyensúlyozott életünkhöz szükséges, akkor nincs választás.
 
1 hozzászólás

kalifa • Hiperaktív #1 • 2 éve, 3 hónapja

Szerencsére nekem nincs bajom, semmilyen allergiám nincs.