12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

5+1 pozitív hatás, amit a futás vált ki belőled

2018. július 08.
13.5771
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A futás túlzás nélkül az egyik legegyszerűbb módja a testmozgásnak, hiszen hobbiszinten felesleges hozzá különösebb felszerelés vagy kellék, egy kis bemelegítés után pedig gyakorlatilag bárhol és bármikor űzhető. Sokan általában azért kezdenek el futni, hogy lefogyjanak, de a futásnak a kalóriaégetésen felül egy sor más pozitív hatása is van még. Hogy melyek ezek? Lássuk!


1. Segít legyőzni a stresszt!

A futás segítségével energiát adunk le, ami korábban gyűlt össze bennünk. Ezt az energiát szokás stressznek is nevezni, mely belülről előbb lelkileg, majd testileg képes felemészteni szervezetünket, de nem akkor, ha kiadjuk magunkból ezt a feszültséget, hiszen a futás az egyik legjobb módja annak, hogy oldjuk a stresszt és jobb kedvünk legyen, sőt mi több, segít abban is, hogy a későbbiekben jobban kezeljük a stresszes helyzeteket.

5+1 pozitív hatás, amit a futás vált ki belőled - 2. kép

2. Csökkenti a depresszióra való hajlamot!

A mozgás köztudottan boldogsághormont szabadít fel a szervezetünkben, ami a futás esetében hatványozottan igaz, így bár nagyon jól tudjuk, hogy nehéz nekiállni, de ha egyszer nekilódultunk, garantáltan az első pár lépés után érezni fogjuk majd, hogy jobb a hangulatunk. Ennek köszönhetően a futás csökkenti a depresszióra való hajlamot, a szorongás okozta tüneteket.

3. Segít a szív- és érrendszeri panaszok megelőzésében!

Kutatások igazolják, hogy naponta félórányi mozgás elegendő ahhoz, hogy az emberi szervezetben kisebb eséllyel alakuljon ki szív- és érrendszeri probléma. A futással ezen a téren maximálisan pozitív hatást gyakorolhatunk szervezetünkre, sőt mi több, segítséget nyújt a stroke és a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében is.

4. Ha futsz, jobban alszol!

A futás több szempontból hozzájárul a nyugodtabb és pihentetőbb alváshoz. Egyrészt ugyebár csökkenti a stresszt, mely megnehezítheti a mindennapokban az elalvást, másrészt pedig fizikailag is kifárasztja a szervezetünket, ezzel növelve az alvás minőségét.

5+1 pozitív hatás, amit a futás vált ki belőled - 3. kép

5. Kívül és belül is fittebbé válsz tőle!

A testmozgás nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is képes fittebben tartani szervezetünket. A rendszeres mozgással erősödnek izmaink, ízületeink és csontjaink, mindemellett pedig pozitívabb hatást gyakorolhatunk vele memóriánkra és koncentráló képességünkre is. Utóbbinak az oka az, hogy mozgással megnövekszik az agyban az oxigénellátás, mely fokozza annak működését.

+1. A futás önbizalmat ad!

A futással akarva-akaratlanul is, de leadunk pár kilót, formásabbá válik a testünk, ezáltal tehát tudat alatt nagyobb önbizalmat szerezhetünk vele. Emögött leginkább lelki háttér lapul meg, és abból fakad, hogy mozgás után rendszerint sokkal jobban érezzük magunkat, ha pedig vidámabbak vagyunk, eleve megnövekszik az önbizalmunk is.
2 hozzászólás

baboka

6 éve, 2 hónapja és 16 napja

Tényleg sok mindenre jó de az ember túl lusta sokszor.

válasz erre

Móni

6 éve, 2 hónapja és 17 napja

A futásnak szinte csak pozitív hatása van ha az ember jól csinálja.

válasz erre