Több mint három tucat kutatás kimutatta, hogy a zabpehely rendszeres fogyasztása nem csak képes csökkenteni a koleszterin szintjét, hanem ezen felül a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Már a kilencvenes években kiderült, hogy a zabpehelyben olyan oldható rostok vannak, amelyek csökkentik a rossz koleszterin mennyiségét, ezzel szemben pedig növelik a jó koleszterin szintjét.
2. A cukorbetegség ellen is jó
Egy néhány hónappal ezelőtt kivitelezett kutatás szerint a zabpehely rendszeres fogyasztása képes csökkenteni a kettes típusú diabétesz kockázatát, sőt mi több az Amerikai Diabétesz Szövetség már a cukorbetegségben szenvedők számára is javasolja, hogy rendszeresen fogyasszanak olyan gabonaféléket, mint a zab. A tudományos magyarázat az, hogy a zab olyan oldható rostokat tartalmaz, amelyek segítenek elkerülni a vércukorszint ingadozását.
3. Igazán természetes
Sokszor és sok helyen hallottuk már, hogy a számtalanszor feldolgozott, tartósítószerezett és színesített ételek mennyire egészségtelenek. A zabpehely - ha csak nem valamilyen ízesített változatot választunk - garantáltan 100 százalékig természetes étel lesz, nincs benne tartósítószer, sem egyetlen E-betűs összetevő, csak és kizárólag zabpehely. Hogy mi következik ebből? Bizony az, hogy egészséges.
4. Felejtsd el, hogy hizlal
A zabpehely nem hizlal, ez általános tévedés. Tény, hogy ez a gabonaféle nagy mennyiségben képes lelassítani az emésztést, de amennyiben megfelelő mennyiségű, tehát legalább 2-3 liter vizet elfogyasztunk mellé, akkor garantáltan nem lesz probléma. Ezen felül a zabpehely már kis mennyiségben is megdagad a gyomrunkban, ezáltal hamar teltségérzetet okoz, ami meggátolja, hogy túl sokat együnk, vagyis összességében pozitív hatással lesz testsúlyunkra.
5. Rengeteg vitamint tartalmaz
A zabpehely rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaz, ezen felül szénhidrátokban és vasban is gazdag, a legtöbb növényhez mérten pedig rengeteg fehérje van benne. Főként emiatt, és a magas rosttartalma miatt a rák kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni.
+1. Finom
Nem mellékes információ, hogy a zabpehely nagyon ízletes csemege, számtalan formában elkészíthető, az ízesítésnek pedig csak kreativitásunk szabhat határt, elkészítése pedig gyors és nagyon egyszerű. Ha magunk főzzük, akkor is alig 10 perc alatt kész, ha pedig instant változatban választjuk, egy perc alatt reggelit lehet varázsolni belőle.