5+1 ok, amiért te is rendszeresen egyél gerslit!

Brauny , 2017. augusztus 12.
A gersli szó hallatán annak ellenére is nagyon sokan elkerekedett szemekkel néznek, hogy ez az étel - merthogy egy ételről beszélünk - őshonos a Kárpát-medencében, ergo elődeink egyik kedvelt fogása volt, ami sajnos lassacskán kiment a divatból és mindennapi étrendünkből is. Ennek az oka ismeretlen - bár sokan leginkább a krumpli elterjedésével magyarázzák -, ellenben nagyon fontos lenne, hogy visszahozzuk, hiszen a manapság divatos egészséges étrendhez tökéletesen passzol. Az alábbiakban pedig megpróbálunk meggyőzni titeket arról, hogy miért!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Mi az a gersli?

Először is érdemes tisztába tenni a gersli szó jelentését! A gersli nem más, mint az árpa hántolt változata, konkrétan az árpagyöngy, amit Magyarország nyugati részén és az erdélyi régióban termeltek előszeretettel évszázadokon át. A hántolt árpa egy rendkívül egészséges, elkészítve roppanós finomság, amit már az ókori Egyiptomban is ismertek, illetve fogyasztottak, de feljegyzések igazolják, hogy a gladiátorok és a vikingek szintén ebből nyerték erejüket.

5+1 ok, amiért te is rendszeresen egyél gerslit! - 2. kép

2. Rengeteg vitamin forrása!


A gerslit elsődlegesen azért érdemes fogyasztani, mert elképesztően sok vitamin található benne. A szokványos C-vitamin mellett A-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminokból is nagyon sokkal büszkélkedhet, míg az ásványi anyagok kapcsán rengeteg nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, réz és vas is megbújik az aprócska magocskákban. Magyarul tehát egy igazi csodanövénynek is tekinthető.

3. Óriási a rosttartalma!

A gersli nemcsak a legtöbb nyomelemet tartalmazó gabonatípus, hanem ezen túlmenően elképesztően sok egészséges rost is megtalálható benne. Ez azért különösen jó, mert a magas rosttartalmú ételek képesek felgyorsítani az emésztésünket, ami például a fogyás vagy a méregtelenítés szempontjából rendkívül előnyös tulajdonság, de ennek köszönhetően nagyszerű hatást gyakorol a vércukor- és a koleszterinszintre is.

4. Immunerősítő és bőrregeneráló!

Ha még nem mondtuk volna, a gersli egy igazi csodanövény! Rengeteg nyomelemének és magas vitamintartalmának hála ugyanis képes erősíteni az immunrendszert, miközben megnöveli a szellemi és a fizikai teljesítőképességet, de vizelethajtó, sőt bőrfeszesítő hatású is egyben. Kutatások igazolják továbbá, hogy a hántolt árpa nyugtatja az idegrendszert és bizonyos esetekben lázcsillapító hatással is rendelkezik.

5+1 ok, amiért te is rendszeresen egyél gerslit! - 3. kép

5. Nagyon egyszerűen elkészíthető!


A gersli nagy előnye, hogy elképesztően könnyedén elkészíthető, hiszen például a rizshez hasonlóan csak meg kell főzni, noha egy kicsit több idő, legalább 40 perc neki az ajánlott. Jó hír, hogy lehetetlen szétfőzni, ezáltal nagyon el kell felejtenünk a tűzhelyen, hogy árpakását kapjunk eredményül.

+1. Sokoldalú felhasználhatóság!

A gersli mellett szól mindemellett az is, hogy elképesztően sokoldalú felhasználhatósággal rendelkezik. Rengetegen fogyasztják például önmagában, és bár a legtöbbször köretként találkozunk vele, de például levesbetétnek, kásának, salátának, sőt rakott és töltött ételekben töltelékként egyaránt nagyszerű választás lehet.
 
2 hozzászólás

Tekla • Csirke #2 • 11 hónapja, 2 napja

Életemben nem hallottam erről.

krisztike • Überbrutál #1 • 11 hónapja, 2 napja

Őszintén szólva soha nem hallottam még erről, de az árpagyöngyről igen. Nem sűrűn lehet ezzel találkozni a boltokban.

ezek a cikkek is érdekelhetnek

Nincsenek még hasonló cikkek.