18 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

5+1 ok, amiért gyorsabban ráncosodunk

2020. július 18.
6.0001
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A ráncosodás folyamatával előbb vagy utóbb minden embernek szembe kell néznie. A folyamat többnyire genetikai alapokon nyugszik, ugyanakkor természetesen rengeteg olyan ok létezik, amitől sokkal gyorsabb lesz ez a folyamat. Lehetőségünk van tehát tenni az ellen, hogy kevésbé ráncosodjunk, és ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy pontosan mit, akkor íme néhány hasznos tanács ehhez.


1. Túl sokat napozunk

A sok napozástól barnább lesz a bőr, akkor éppen nyilván fiatalosabbnak is tűnik, valójában azonban a napsugarak károsítják a szöveteket, és pláne a gyakori napégés visszafordíthatatlan károkat idézhet elő a bőrben. Ez annyit jelent, hogy egyre több és egyre mélyebb ráncok alakulhatnak ki az arcon, melyek ellen ilyenkor semmit sem tehetünk.

5+1 ok, amiért gyorsabban ráncosodunk - 2. kép

2. Dehidratáltak vagyunk

A dehidratáltság értelemszerűen rossz, és nemcsak az anyagcserénk miatt, hanem azért is, mert ilyenkor nem jut elegendő folyadék a bőrünkbe, ami ettől kiszárad, töredezett, repedezett lesz, és sajnos hajlamosabbá válik a ráncosodásra. Nehezen összefoglalható a kapcsolódó folyamat, a dehidratáltságot azonban minden esetben el kell kerülni emiatt, mert a szervezetnek sem tesz jót!

3. Sok egészségtelen ételt eszünk

Minél több egészségtelen ételt eszünk, és minél kevésbé figyelünk oda a táplálkozásunkra, annál több méreganyag rakódik le a szervezetünkben, melyek természetesen megjelenésünkre, azaz bőrünk állapotára egyaránt negatív hatást gyakorolnak. Ezt azonban sok esetben nem veszik észre az emberek, mert az egészségtelen étkezéssel általában hízás is jár, a plusz kilók pedig ideig-óráig feltöltik a ráncokat, csak le ne fogyjunk, mert meg fogunk ijedni magunktól.

4. Dohányzunk

A dohányzás kapcsán szintén a méreganyagok azok, melyek rossz hatást gyakorolnak bőrünk állapotára. A sok káros anyag lerakódik a szervezetben, aszalja, megnyújtja, ráncosítja a bőrt. Ennek köszönhető, hogy a tartós dohányosok sokszor évekkel öregebbnek látszanak azokhoz a kortársakhoz mérten, akik nem élnek ezzel az ártó szenvedéllyel. Persze közel sem ez a legsúlyosabb probléma, amit a cigaretta előidéz, szóval ne csak ezért szokjunk le róla!

5+1 ok, amiért gyorsabban ráncosodunk - 3. kép

5. Stresszes életet élünk

A stressz az életünk része ugyan, de rendkívül negatív hatást gyakorol egészségünkre és általános állapotunkra is. A stressz megbetegíthet, rengeteg kísérőtünetet produkálhat, miközben hormonháztartásunkra és megannyi más folyamatra is rossz hatást gyakorol a szervezeten belül, tehát hosszabb távon bőrünkön is meglátszik majd, ha többet idegeskedünk a kelleténél.

+1. Keveset alszunk

A kevés alvás szintén a bőr állapotának egyik negatív irányú befolyásolója. Biztosan mindenki ébredt már kialvatlanul, sötét foltokkal a szeme alatt, miközben észrevette a szarkalábakat, vagy a mélyülő ráncokat. Ennek az oka az, hogy a bőrünk is pihen alvás során, hiszen ilyenkor nincs mimika, de ha túl keveset töltünk pihenéssel, akkor azt az arcunkon nagyon hamar észre fogjuk venni.
2 hozzászólás

monyó

4 éve, 2 napja

Az alvás nálam is problémás sajnos... szomorú smiley

válasz erre

Natasha

4 éve, 4 napja

Nálam az alvás játszik nagy szerepet, sajnos nem alszom eleget.

válasz erre