7 °C
tiszta égbolt
2024. április 16., kedd
Csongor

5+1 ok, amiért egyenesen kötelező citrusféléket enni

2019. március 30.
8.4271
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A citrusfélék felénk a téli szezon és az átmeneti évszakok talán legkeresettebb importgyümölcsei, ami nem véletlen, hiszen egyrészt ilyenkor van a szezonjuk több régióban, miközben nemcsak finomak, hanem elképesztően sok vitamint is tartalmaznak. Bár a legtöbben a mandarint, a narancsot és a citromot ismerik, azért a grapefruit, a lime, sőt a pomelo is oda tehető a kötelezően fogyasztandó citrusfélék közé. Hogy miért?


1. Erősítik az immunrendszert

Közismert tény, hogy a citrusfélék dugig vannak C-vitaminnal, ami az immunrendszerünk egyik legfontosabb támogatója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha nem akarunk megbetegedni, akkor már napi egy citrom, két narancs vagy néhány mandarin is elegendő ahhoz, hogy fedezzük a szervezetünk egészségéhez szükséges C-vitamin mennyiségét. Nyilván ez önmagában még nem garancia arra, hogy minden betegség elkerül minket, de jobb esélyeink lesznek.

5+1 ok, amiért egyenesen kötelező citrusféléket enni - 2. kép

2. Fogyókúrás hatásúak

A citrusfélékről köztudott, hogy nagyon hatékonyak a fogyókúrában. Ennek az oka több tőről fakad, így például a sok rost mellett a magas víztartalmuk is hozzájárul ehhez, hiszen gyorsan, alacsony kalória mellett biztosítanak teltségérzetet, miközben olyan elemeket tartalmaznak, melyek stabilizálják a szervezetben a vércukor szintjét.

3. Szépítik a bőrt

A citrusfélék a magas folyadéktartalmuk miatt nemcsak kiválóan hidratálnak, hanem ennek és a sok C-vitaminnak köszönhetően a bőr feszesítésében és ránctalanításában is fontos szerepet játszhatnak. Kutatások igazolják, hogy a sok C-vitamint fogyasztó nők később öregszenek, mert a fentieken túl serkentik szervezetükben a kollagén termelődését.

4. Frissen tartják az agyat

A citrusfélék az antioxidánsok tekintetében is az élen járnak, ami számtalan egészségvédő szerep mellett képes arra, hogy frissen tartsák az agyat, ezáltal nemcsak a mentális teljesítmény növelhetjük vagy fokozhatjuk vele, hanem az olyan betegségek, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór ellen is hatásos segítséget nyújthatnak. Ennek az oka a fentieken felül a benne található flavonoidokban keresendő, melyek meggátolják a sejtpusztulást.

5+1 ok, amiért egyenesen kötelező citrusféléket enni - 3. kép

5. Csökkenti a koleszterinszintet

A citrusfélék olyan összetevőket tartalmaznak, melyek képesek csökkenteni az emberi szervezetben a koleszterinszintet. Ezzel párhuzamosan óvják a szív- és az érrendszer épségét, ezáltal a gyógyszerek mellett érdemes lehet inkább sok citromot enni, ha magas a koleszterinszintünk, hátha apránként elhagyhatjuk majd a mérget.

+1. Daganatellenes hatás

Mivel erősítik az immunrendszert, és mert rengeteg antioxidáns található meg bennük, a citrusfélék bizonyítottan daganatellenes hatásúak is az emésztőrendszer tekintetében. kutatók szerint ugyanis a magas C-vitamin és rosttartalom miatt csökkentik a száj-, a nyelőcső-, a gyomor- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
1 hozzászólás

leoni

5 éve, 5 hónapja és 23 napja

Nagyon jók a citrusok. Narancs a kedvenc ha elég édes.

válasz erre