2018. augusztus 21., kedd • Sámuel, Hajna

5+1 ok, amiért a chia mag ilyen felkapott mostanában

Brauny , 2017. október 11.
Egyre többször hallani az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódóan a chia magról, ami ránézésre egy nem túl bizalomgerjesztő kis eledel, ám ezzel ellentétben rengeteg pozitív hatása van szervezetünkre, így érdemes megismerkedni vele. A chia mag leginkább Amerika déli és középső részén őshonos, és már az azték, valamint a maja harcosok is fogyasztották, hiszen amilyen apró volt, olyan sok energiát és fehérjét adott. Lássuk azonban most a legfontosabb tényeket, amelyek miatt a chia mag fogyasztása annyira javasolt!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Kitűnő segítség a fogyókúrában!

A chia mag rengeteg rostanyagot tartalmaz, ezen felül pedig mivel képes vizet megkötni a gyomorban, térfogata megnő, és egy maréknyi is el tud telíteni minket, vagyis jelentéktelen mennyiségű kalóriától érezhetjük magunkat jóllakottnak. Ez pedig az egyik legjobb segítség abban az esetben, ha szeretnénk fogyókúrázni, hiszen a kevés kalória bevitele és az éhezés kizárása a legjobb kombináció a fogyásban.

5+1 ok, amiért a chia mag ilyen felkapott mostanában - 2. kép

2. Természetes orvosság a cukorbetegségre!


Kutatások igazolják, hogy a chia mag nagyszerű hatást gyakorol a kettes típusú diabéteszre, hiszen képes csökkenteni a szervezet inzulinrezisztenciáját, a magas rosttartalom jóvoltából pedig lassítja a szervezeten belül a szénhidrátok lebontását. Ez már önmagában nagyon fontos a diabétesz tekintetében, de képes arra is, hogy megelőzze a cukorbetegségből fakadó gyulladások kialakulását.

3. Erősíti a csontokat és a fogakat!

A chia mag elképesztően sok kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot és egy halom egyéb ásványi anyagot tartalmaz, ezáltal naponta egyetlen csészényi képes elősegíteni az erős csontok és fogak kialakulását, mert ebben a mennyiségben minden benne van, ami az egészséges fejlődéshez kell. Ezen felül képes megelőzni vagy szinten tartani a csontritkulást, sőt az izmok és az idegek működéséhez is hozzájárul.

4. Jó hatással van a magas vérnyomásra!

A chia mag rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami rendkívül pozitív hatást gyakorol az emberi szervezet szív- és érrendszerére azáltal, hogy csökkenti a vér trigliceridjének a szintjét, ezzel megakadályozva az erekben a lerakódást, miközben teljes kontrollt gyakorol vérnyomásunkra. Ezzel párhuzamosan természetesen védi a szívünket, és jótékonyan befolyásolja szervezetünkben a koleszterin szintjét is.

5+1 ok, amiért a chia mag ilyen felkapott mostanában - 3. kép

5. Erősíti az immunrendszert!


A chia magban rengeteg antioxidáns is megtalálható, aminek köszönhetően képes gátolni a szabad gyökök kialakulását, miközben elősegíti a sejtfalak regenerációját. Ezzel egyetemben pozitívan stimulálja az immunrendszerünk működését, így nemcsak a krónikus betegségektől, hanem a ráktól is megvédi szervezetünket.

+1. Rengeteg omega-3 zsírsav található benne!

Nagyon kevés azoknak az élelmiszereknek a száma, ami nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, de a chia mag ebben sem szenved hiányt. Segítségével egy sor betegséget meggátolhatunk, kutatások igazolják például, hogy csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát, a koleszterinszintet, az ízületi és izomgyulladásokat, ezen felül pedig még hatékony antidepresszáns is.
 
5 hozzászólás

Linda • Polihisztor #5 • 11 hónapja, 4 napja

Nem vagyok egy nagy chia mag evő, de néha csinálok pudingot belőle.

Sonci • Messiás #4 • 11 hónapja, 5 napja

Nagyon jó. Eddig csak egyszer kétszer ettem, de tetszik.

csillucs • Nagymester #3 • 11 hónapja, 5 napja

kalifa írta:
Nagyon íztelen én nem kedvelem.
Ízesítsd! Puding formájában kifejezetten ízletes. Adj neki esélyt szerintem.

bessyke • Pipi #2 • 11 hónapja, 5 napja

Csupa jót hallok róla,ezért már egy hete én is rendszeresen fogyasztom

kalifa • Hiperaktív #1 • 11 hónapja, 5 napja

Nagyon íztelen én nem kedvelem.