5+1 ok a rágózás mellett

Brauny , 2019. március 02.
Bár sokan undorító szokásnak tartják, a rágógumi a világ egyik legjobb találmánya, ami azon túl, hogy gyakorlatilag egy édesség, egy kis desszert is lehet, mindemellett egy sor pozitív dolgot is képes előidézni a szervezetünkben. Sokan el sem tudjuk képzelni, hogy a rágózás milyen sok előnnyel járhat, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk néhány tapasztalaton vagy tudományos kutatáson alapuló tényt, hogy hozzánk hasonlóan ti is meglepődjetek!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Javítja a szájhigiéniát

A rágózás egyik legalapvetőbb, gyakorlatilag mindenki által ismert hozadéka és pozitívuma, hogy képes jelentős mértékben javítani a szájhigiéniát. Ennek az oka nem is annyira a mentol és a kellemes lehelet, sokkal inkább az, hogy hatására fokozódik a nyáltermelés, ami a szájhigiénia egyik alapja, hiszen a nyál antibakteriális anyag, ergo segíti az ételmaradékok, a cukor és a káros savak eltávolítását a fogakról.

5+1 ok a rágózás mellett - 2. kép

2. Csökkenti a stresszt

Bizonyítottan igazolt, hogy a rágózás pontosan olyan pótcselekvés, mint például a cigarettázás, ezáltal segítségével csökkenthető a stressz és az idegesség, sőt mi több, ezáltal növelhető az éberség, de nyugalmi állapotban a relaxáció is könnyebben elérhető vele.

3. Javítja az agyműködést

Talán meglepő lehet, de egy pszichológusok által elvégzett kutatás bizonyította be, hogy a rágózás kiemelten jó hatással van az agyműködésre. Ennek az oka állítólagosan az lehet, hogy a rágózás során felgyorsul a véráramlás, ergo több vér jut az agyba, aminek során több oxigént is kap ez a szervünk a keringés serkentésével.

4. Segít a fogyókúrában

Bár ez inkább csak egyfajta feltételezés még, de egy hipotézis szerint a rágó a fokozott nyáltermeléssel, valamint a pótcselekvéssel képes arra, hogy elvegye az étvágyunkat, ezáltal sokkal kevesebbszer gondolunk majd arra, hogy üres a gyomrunk, vagy éhesek vagyunk, és a rágás ténye miatt beérjük majd folyadékkal is, ahelyett hogy valamilyen nagy kalóriatartalmú nassolni valót fogyasztanánk.

5+1 ok a rágózás mellett - 3. kép

5. Javítja az emésztést

Rágózni általában a friss lehelet elérése miatt szoktunk az étkezés után, azonban ez bizony az emésztés hatékonyságát is képes jelentősebb mértékben megtámogatni. Ennek az oka szintén a nagyobb mennyiségű nyáltermeléshez vezethető vissza, mely ugyebár az egyik legfontosabb emésztőnedvünk, és minél több nyál termelődik, annál előbb végbemegy odabent az emésztés.

+1. Segít szinten tartani a reflux hatásait

Még maguk a kutatók sem értik, hogy pontosan miért - talán ez is a nyáltermeléshez vezethető vissza -, de a rágózás valamiért segít csökkenteni a reflux kellemetlen hatásait. Túlzott savtermelés, gyakori köhögés, mellkasi fájdalom, erős fojtó- vagy gombócérzés a nyelőcsőben - a rágózással ezek a hatások jelentős mértékben csökkenthetők.
 
2 hozzászólás

hemberender • Hiperaktív #2 • 3 hete és 2 napja

Én nem ezért rágózom csupán néha jól esik.

becky • Messiás #1 • 3 hete és 3 napja

A rágó még hasmenést is tud okozni, ha már emésztést segíti, persze csak akkor ha túl sokat vesz be egyszerre az ember.