2019. május 22., szerda • Júlia, Rita

5+1 ok a rágózás mellett

Brauny , 2019. március 02.
Bár sokan undorító szokásnak tartják, a rágógumi a világ egyik legjobb találmánya, ami azon túl, hogy gyakorlatilag egy édesség, egy kis desszert is lehet, mindemellett egy sor pozitív dolgot is képes előidézni a szervezetünkben. Sokan el sem tudjuk képzelni, hogy a rágózás milyen sok előnnyel járhat, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk néhány tapasztalaton vagy tudományos kutatáson alapuló tényt, hogy hozzánk hasonlóan ti is meglepődjetek!


1. Javítja a szájhigiéniát

A rágózás egyik legalapvetőbb, gyakorlatilag mindenki által ismert hozadéka és pozitívuma, hogy képes jelentős mértékben javítani a szájhigiéniát. Ennek az oka nem is annyira a mentol és a kellemes lehelet, sokkal inkább az, hogy hatására fokozódik a nyáltermelés, ami a szájhigiénia egyik alapja, hiszen a nyál antibakteriális anyag, ergo segíti az ételmaradékok, a cukor és a káros savak eltávolítását a fogakról.

5+1 ok a rágózás mellett - 2. kép

2. Csökkenti a stresszt

Bizonyítottan igazolt, hogy a rágózás pontosan olyan pótcselekvés, mint például a cigarettázás, ezáltal segítségével csökkenthető a stressz és az idegesség, sőt mi több, ezáltal növelhető az éberség, de nyugalmi állapotban a relaxáció is könnyebben elérhető vele.

3. Javítja az agyműködést

Talán meglepő lehet, de egy pszichológusok által elvégzett kutatás bizonyította be, hogy a rágózás kiemelten jó hatással van az agyműködésre. Ennek az oka állítólagosan az lehet, hogy a rágózás során felgyorsul a véráramlás, ergo több vér jut az agyba, aminek során több oxigént is kap ez a szervünk a keringés serkentésével.

4. Segít a fogyókúrában

Bár ez inkább csak egyfajta feltételezés még, de egy hipotézis szerint a rágó a fokozott nyáltermeléssel, valamint a pótcselekvéssel képes arra, hogy elvegye az étvágyunkat, ezáltal sokkal kevesebbszer gondolunk majd arra, hogy üres a gyomrunk, vagy éhesek vagyunk, és a rágás ténye miatt beérjük majd folyadékkal is, ahelyett hogy valamilyen nagy kalóriatartalmú nassolni valót fogyasztanánk.

5+1 ok a rágózás mellett - 3. kép

5. Javítja az emésztést

Rágózni általában a friss lehelet elérése miatt szoktunk az étkezés után, azonban ez bizony az emésztés hatékonyságát is képes jelentősebb mértékben megtámogatni. Ennek az oka szintén a nagyobb mennyiségű nyáltermeléshez vezethető vissza, mely ugyebár az egyik legfontosabb emésztőnedvünk, és minél több nyál termelődik, annál előbb végbemegy odabent az emésztés.

+1. Segít szinten tartani a reflux hatásait

Még maguk a kutatók sem értik, hogy pontosan miért - talán ez is a nyáltermeléshez vezethető vissza -, de a rágózás valamiért segít csökkenteni a reflux kellemetlen hatásait. Túlzott savtermelés, gyakori köhögés, mellkasi fájdalom, erős fojtó- vagy gombócérzés a nyelőcsőben - a rágózással ezek a hatások jelentős mértékben csökkenthetők.
 
2 hozzászólás

hemberender • Hiperaktív #2 • 2 hónapja, 3 hete és 2 napja

Én nem ezért rágózom csupán néha jól esik.

becky • Messiás #1 • 2 hónapja, 3 hete és 3 napja

A rágó még hasmenést is tud okozni, ha már emésztést segíti, persze csak akkor ha túl sokat vesz be egyszerre az ember.