12 °C
enyhe eső
2024. április 20., szombat
Tivadar

5+1 motivátor, ha otthon edzenél

2019. június 26.
8.2511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az otthoni edzés ugyan rendkívül kényelmes dolog, azonban sokak számára azért nem ajánlott, mert képtelenek hosszabb távon motivációt találni arra, hogy nekiálljanak edzeni. Edzőterembe menni vagy fitneszórára járni ugyanis egyfajta rituálé, de az otthoni edzésnek gyakran hiányzik ez a szerepköre, éppen emiatt pedig könnyen elveszíthetjük a motivációnkat. Ha te is ettől félsz, netán már be is következett a baj, akkor engedd meg, hogy adjunk pár tippet a motivátorok kitűzésére, hiszen így otthon ugyanolyan hatásos célt érhetsz el.


1. Legyen rövid távú célod!

Ezen a ponton a rövid távú jelzés a kifejezetten fontos, hiszen maga a cél az adott, de ha például a fogyás az, akkor ne rögtön 10 kilókkal kezdjünk, mert annak leadása sok esetben évekbe telhet. Legyen például két hónap alatt egy kiló mínusz, hiszen ez nem sprint, hanem maraton, ez a terv pedig könnyen elérhető, és ha megvan, akkor utána könnyebben ráveszed magadat az edzésre.

5+1 motivátor, ha otthon edzenél - 2. kép

2. Legyen jutalom!

Lehetőleg persze ne édesség, hanem valami, ami kedves a szívednek. Példának okáért szuper jutalom lehet, ha egy kiadós otthoni edzés után a netről rendelünk magunknak valami olcsó ruhát vagy valami más apróságot, netán megengedünk magunknak egy nagy forró fürdőt, egy manikűrt, esetleg egy szaunát vagy egy masszázst. A jutalom a legjobb ösztönző, ha kitartásról van szó.

3. Vegyél folyamatosan új eszközöket!

Persze nem hetente, de félévente egy-egy új súly, egy ketlebell, egy expander, netán egy súlyzó olyan dolog, ami nemcsak belefér a költségvetésbe, hanem mindemellett komoly motivátor is lehet. Sőt mi több, ha új eszközeink vannak, azzal jelentős mértékben feldobhatjuk és színesíthetjük edzéseinket, tehát bátran vásárolgassunk, egy-egy súly, egy ugrókötél vagy egy fitnesz DVD nem nagy kiadás!

4. Ha edzés van, akkor edzés van!

Azért, mert otthon edzünk, az nem jelenti azt, hogy közben lehet tévézni, mosogatni vagy Facebookozni. Ha fél órát mozgásra szántunk, akkor azt tényleg csak arra szánjuk, mintha teremben lennénk, máskülönben becsúszhatnak olyan tényezők, melyek percekre kivonhatnak minket a mozgásból. Hogy mi lesz az eredmény? Hatékonyság-, majd később motivációvesztés...

5+1 motivátor, ha otthon edzenél - 3. kép

5. Csak azt csináld, amihez kedved van!

Bár a mozgás sok esetben nem kedv kérdése, azért biztosan mindenkinél vannak olyan gyakorlatok vagy mozdulatok, melyeket nem kedvel. Ha ezeket beiktatjuk a rendszeres edzésbe, az könnyen visszavetheti a motivációnkat, vagyis ha örömünket akarjuk lelni a mozgásban, akkor kizárólag azt csináljuk, amit szeretünk és ami jól esik. Még jobb, ha váltogatjuk az edzésformákat, egyik héten saját testsúlyos, másik héten zumba, harmadikon súlyzós és így tovább.

+1. Tűzz ki fix időpontokat!

Edzeni ne akkor állj neki, amikor van időd, hanem amikor betervezted. Ha nincsenek kitűzve fix időpontok, akkor hajlamos az ember tologatni a dolgot, aztán azon kapjuk magunkat, hogy napok, esetleg hetek teltek el edzés nélkül. Ez nagyon negatív, így mindig tűzz ki két fix időpontot a hétre, és azokhoz tartsd magad, amennyire lehet.
1 hozzászólás

Natasha

5 éve, 2 hónapja és 23 napja

Otthon a legnehezebb edzeni főleg ilyen melegben.

válasz erre