2019. január 19., szombat • Sára, Mária

5+1 jel, hogy a te hormonháztartásod is felborult

Brauny , 2016. május 15.
Életünk során a testünk és a szervezetünk folyamatos változásban van, ami főként a nők esetében - gondolván itt a terhességre - gyakran drasztikusnak nevezhető. Hormonháztartásunk mindeközben nagyon ingatag kötélen egyensúlyoz, ezáltal bármikor felborulhat az egyensúly, aminek nem csak olyan egyértelmű tünetei vannak, mint például a szőrösödés váratlan és indokolatlan beindulása vagy a hajhullás. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, már akkor is érdemes gyanakodni!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Krónikus fáradtság

Ha problémák vannak a hormonokkal, akkor azt általában elsőként úgy vesszük észre, hogy lényegesen fáradékonyabbak vagyunk, mint normális esetben. Habár az nyilván rendben van, ha a sok túlóra miatt úgy érezzük magunkat, mint a mosogatórongy, de ha rendszeresen kialvatlanul ébredünk, vagy a szabadnapjainkon is fáradtak vagyunk, akkor ott már probléma lesz. Pláne, ha mindez aluszékonysággal vagy álmatlansággal párosul.

5+1 jel, hogy a te hormonháztartásod is felborult - 2. kép

2. Bőrproblémák

A bőrproblémák rendszerint az első jelei annak, ha valami gond van odabent. A leggyakoribb a felnőttkorban jelentkező akné, ami sokaknál csak a menstruáció előtt és után mutatkozik meg, másoknál azonban szinte bármikor. A problémát rendszerint a túl sok androgén hormon idézi elő, szóval érdemes utánanézni a bajnak.

3. Túl sok hasfájás

A túl sok hasfájás hátterében ugyan számtalan dolog állhat, de ha az emésztésből fakadókat likvidáltad, és a stressz sem okozhat gondot, akkor szinte biztos, hogy a hormonok játszanak veled.

5+1 jel, hogy a te hormonháztartásod is felborult - 3. kép


4. Krónikus fejfájás

Noha a hasfájáshoz hasonlóan a fejfájás mögött is rengeteg dolog állhat, így a dehidratáltság, a genetika, de akár még szemünk épsége is, a visszatérő probléma, valamint az erősen migrénes fejfájás krónikussá válásának hátterében az esetek jelentős többségében hormonális gond áll.

5. Elváltozások a melledben

A legtöbb nő rendszeresen ellenőrzi melleit annak érdekében, hogy kiszűrje az esetleges elváltozásokat. A legtöbben alaposan megijednek, ha csomót vagy duzzanatot találnak, pedig sok esetben szerencsére nem mindig akkora a baj. Sokszor ugyanis előfordulhat, hogy a mellünkben megduzzad pár mirigy, esetleg teljesen ok nélkül megduzzadnak a melleink is éppen úgy, mint azt menstruáció előtt vagy terhesség idején tapasztaljuk. Ennek a hátterében rendre hormonális gond állhat, egészen pontosan az ösztrogén. Érdemes utánajárni!

+1. A menstruáció

A menstruáció mindig az egyik legjobb indikátor, ha testünk hormonális folyamatait vizsgáljuk. Ha csúszik, ha előbb jön, ha kimarad, ha erősebb, ha gyengébb, ha másabb a színe, az mindig azért van, mert a hormonok rendetlenkednek a szervezetünkben, főként az ösztrogén és a progeszteron. Ha a probléma visszatérő, feltétlenül foglalkozni kell vele, hiszen kisebb, de nagyobb baj is állhat a háttérben.
 
2 hozzászólás

Linda • Polihisztor #2 • 2 éve, 10 hónapja és 26 napja

A mensi az mindig megzavarja a hormonjaimat de az helyre áll.

Mirjam • Polihisztor #1 • 2 éve, 10 hónapja és 26 napja

Nekem szerencsére nincs ilyen gondom. Nem vettem magamon észre.

ezek a cikkek is érdekelhetnek

Nincsenek még hasonló cikkek.