0 ℃Tiszta idő
2020. február 28., péntek • Elemér

5+1 jel, hogy a stressz már az egészségedet veszélyezteti

Brauny , 2018. május 19.
A stressz sajnos egyre több ember mindennapját keseríti meg, hiszen a rohanó világban, a fogyasztói társadalom által ránk kényszerített hedonizmus kielégítéséhez szükséges pénz előteremtéséhez állandóan túlhajtjuk magunkat, és ha mindenhol, mindenkinek meg akarunk felelni, akkor az könnyedén rámehet az egészségünkre. De vajon felismerjük-e, ha a stressz már az egészségünket veszélyezteti? Ha aggodalmaskodnánk, érdemes odafigyelni az alábbi jelekre:
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Elhízás

Az elhízás jellemzően együtt jár a folyamatos vagy gyakori stresszel, hiszen kutatások igazolják, hogy a belső feszültség növeli bennünk a kényszert a pótcselekvésekre, mint amilyen például a káros szenvedélyek, illetve az evés. A stresszhelyzetben pedig általában a kalóriában dúslakodó, jellemzően cukros és zsíros ételeket kívánjuk, ezáltal ha rövid idő alatt felszedtünk rengeteg felesleges kilót, akkor érdemes változtatni, mert komoly gond lehet belőle.

5+1 jel, hogy a stressz már az egészségedet veszélyezteti - 2. kép

2. Gyomorbajok és elsavasodás

A stressz elsőként jellemzően mindig a gyomrot támadja meg, ezáltal ha valaki huzamosabb ideig stresszben él, azzal együtt járnak a különféle gyomorpanaszok, az elsavasodás, a reflux, majd hosszabb távon a gyomorfekély, esetleg a gyomorrák. Utóbbiakat azonban nem kellene megvárni, így a reflux jellemzően már egy olyan tünet, ami azt jelzi számunkra, hogy vagy sürgősen változtatunk, vagy komolyabb problémák várnak ránk.

3. Magas vérnyomás

A stresszes életmód jellemzően együtt jár a mozgásszegény életformával is. Részben ennek köszönhető, hogy kialakul az elhízás, hogy a levezetetlen feszültség miatt elsavasodik a szervezetünk. Ezekkel azonban kéz a kézben jár egy újabb tünet is, történetesen a magas vérnyomás, amit szintén részben a stressz vált ki, és megtapasztalásával érdemes lehet jobban odafigyelni magunkra, mert nem játék.

4. Alvásproblémák

A stressz hosszabb távon mindenkinél alvásproblémákat idéz elő, ami kialvatlansághoz, krónikus fáradtsághoz, hosszabb távon pedig számtalan betegséghez vezethet. Több kutatás is a tartós alváshiányhoz vezette vissza például súlyosabb betegségek, így például a rák kialakulását is, tehát ne kockáztassunk.

5+1 jel, hogy a stressz már az egészségedet veszélyezteti - 3. kép

5. Étvágytalanság

Bár a stressz hatására a legtöbb ember inkább folyamatosan enne, viszont vannak, akiknél inkább étvágytalanságot idéz elő ez az állapot. Hatására a szervezet táplálása elégtelenné válik, jelentős fogyás indul, a tápanyaghiányos állapot miatt pedig különféle betegségek alakulhatnak ki.

+1. Hajhullás

A stressz hatására gyulladásos folyamatok indulnak meg szervezetünkön belül, melyek előbb vagy utóbb, de jelentős elváltozásokat idéznek elő. Hatására jelentős gyulladásokkal számolhatunk, melyek hosszabb távon hajhulláshoz és egyéb problémákhoz vezethetnek, de ezek csak a kezdeti panaszok, később sokkal nagyobb gondok is várhatnak ránk.
 
3 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #3 • 1 éve, 11 hónapja és 4 napja

Érdekes, de ha stresszelek akkor fogyok.

bettike • Überbrutál #2 • 1 éve, 11 hónapja és 5 napja

Nagy népbetegség a stressz és annyi mindenre kihat.

Perec • Hiperaktív #1 • 1 éve, 11 hónapja és 5 napja

Nálam az alvás nem megy ha stresszes vagyok...