11 °C
erős felhőzet
2024. április 26., péntek
Ervin

5+1 hiba, amit vitaminok szedésekor elkövethetsz

2020. november 18.
12.3291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A vitaminok szedése kapcsán sokan úgy gondolják, hogy semmiféle hibát sem követhetnek el, valójában azonban igencsak komoly negatív hatást válthatunk ki a szervezetünkből abban az esetben, ha nem válogatjuk ki megfelelően és kellő alapossággal, hogy miféle vitaminokból és mégis mennyit fogyasztunk el. Bizonyos vitaminok ugyanis nagy mennyiségben több kárt tehetnek, mint amennyit használnak, de a kombinációra sem árt figyelni többek között. Lássunk néhány általános hibát!


Csak azért szeded, mert láttad a tévében!

Azért, mert valamit reklámoznak, az nem azt jelenti, hogy az adott termék kiváló, csak azt, hogy a gyártónak vagy a forgalmazónak rengeteg pénze van reklámot készíteni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha például az ismerősök vagy a családtagok után megyünk ezen a téren. Azért, mert a párunknak bejött egy vitamintípus, az nem biztos, hogy nekünk is ideális lesz, pláne az eltérő nemek miatt például eleve más mennyiségekkel kell számolnunk. Erre azért nem árt odafigyelni!

5+1 hiba, amit vitaminok szedésekor elkövethetsz - 2. kép

Nincs pótolva a D-vitamin!

Meglepő dolog, de a legtöbb multivitaminból hiányzik a D-vitamin. Ennek az okát ne firtassuk, mert rögtön konteógyártónak kiáltanak ki minket, a lényeg sokkal inkább az, hogy gondoskodjunk mi magunk ennek az alapanyagnak a pótlására, ami nagyon fontos lesz. A D-vitamin ugyanis az immunrendszer erősítését tekintve közel ugyanolyan fontos, mint a C-vitamin, mégis mindenki csak arra koncentrál.

Túl sok a kalcium!

A kalcium több tekintetben nagyon hatásos a szervezetünk számára, jó lehet allergiás reakciókra, erősíti a csontokat és az ízületeket is, ezért sokan hajlamosak csak úgy fogyasztani, holott ez nem feltétlenül jó dolog. Pláne multivitaminokban hajlamosak elsokallni vele - ez biztos jó lesz valamire alapon. Nem feltétlenül, a túl sok kalcium ugyanis növeli az érelmeszesedés kockázatát, méghozzá nem is kicsivel.

Minden vitaminból túl sokat fogyasztunk!

Minél több multivitamint eszünk, annál egészségesebbek leszünk? Logikusan hangzik, de valójában ez sajnos nem így működik, sőt kifejezetten veszélyes, ha így gondolkodunk róla. Különösen káros lehet ez például az A- és E-vitaminok esetében, melyek akár mérgezést is okozhatnak a szervezetünkben, miközben felboríthatják a bélflóránkat. Ez különösen egy influenzaszezonban vagy a mostani vírushelyzetben akár végzetes is lehet, hiszen drasztikusan legyengül az immunrendszerünk, azaz éppen ellentétes hatást érünk el.

5+1 hiba, amit vitaminok szedésekor elkövethetsz - 3. kép

Ha gyógyszert szedünk, pláne vigyázzunk!

A legtöbb gyógyszerről tudni kell, hogy érzékenyek egyes vitaminokra, ezáltal nem árt tudni, hogy a legtöbb készítmény mellé milyen vitaminból és pontosan mennyit kell beszednünk. Vannak például antibiotikumok, melyek mellett a legtöbb vitamin és ásványi anyag nem szívódik fel, de veszélyesebb, amikor például egy gyógyszer bizonyos vitamin összetevőjével kölcsönhatásba lép, és egyfajta mérgezést, allergiás reakciót vált ki belőlünk.

Azt sem tudod mi van benne!

Te tudod, hogy mi van a multivitaminodban? Vitamin, mondhatnád, de valójában rengeteg olyan összetevő lehet ezekben a készítményekben, melyek allergiát okoznak és így tovább. Ha tudunk valami érzékenységünkről, nem árt ellenőrizni az összetevők listáját, mert komoly gondunk is lehet belőle, ha nem!
nincs még hozzászólás