24 °Czápor
2020. július 16., csütörtök • Valter

5+1 hétköznapi tipp az egészséges fogakért

Brauny , 2019. szeptember 18.
Bár az egészséges fogak ma már elengedhetetlenek az ápolt külsőhöz, mondhatni alapelvárás egy jól szituált nő és férfi esetében is, azonban a genetika, az életmód és a betegségek is nagyon csúnyán bele tudnak szólni abba, hogy miként alakul a szájhigiéniánk. Sokaknak például annak ellenére is romlik a foguk, hogy napjában legalább háromszor alaposan megtisztítják, és ha te például éppen ebbe a kategóriába tartozol, akkor engedd meg, hogy adjunk pár hétköznapi tippet az egészséges fogakért.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Kevesebb cukor!

Nem csak városi legenda, a fogak romlását a legjelentősebb mértékben a cukrok, a cukros ételek idézik elő, ha tehát szeretnénk csökkenteni a fogszuvasodás - és elhízásunk - mértékét, akkor jelentősen fogjuk vissza a cukorbevitelt. Felejtsük el az energiaitalokat, az üdítőket, igyuk mézzel a teánkat, és figyeljünk oda olyan apróságokra is, mint az egészségesnek beállított müzli, ami nem kizárt, hogy dugig van cukorral.

5+1 hétköznapi tipp az egészséges fogakért - 2. kép

2. Gyakran rágj!

Természetesen nem a semmit, hanem valami egészséges ételt, amiben nincs, vagy nagyon kevés a gyümölcscukor. Ideális erre sok natúr zöldség és gyümölcs, mint a dió, a mandula vagy a sárgarépa. Hogy miért jó mindez? Egyszerű: a rágástól nyál termelődik a szánkban, ami tisztítja a fogakat, így a szennyeződéseket is lemossuk róluk.

3. Igyál sok tiszta vizet!

Ha az ajánlott napi folyadékbeviteled megvan, már sokat tettél fogaid épségéért is! A gyakori hidratálás ugyanis olyan hatást fejt ki, mint a rágás, tehát gyakorlatilag nyálat termelünk, miközben jól leöblítjük a fogainkat, lemosva onnan a cukros lerakódásokat, melyek ugyebár szuvasodáshoz vezethetnek.

4. Legyen sok tejtermék az étlapodon!

A fogak egészségéről nemcsak kívülről, hanem belülről is gondoskodni kell. Ehhez elengedhetetlen a sok kalcium, amit a legjelentősebb mennyiségben tejtermékekből vihetsz be a szervezetedbe. Segítségükkel erőssé tehetjük csontfogainkat, de a tejben található zsír is tisztító hatást fejt ki a fogakra, tehát emiatt is érdemes lehet fogyasztani őket.

5+1 hétköznapi tipp az egészséges fogakért - 3. kép

5. Használj fogselymet!

Hazánkban meglepően kevesen ismerik és használják - pedig az amerikai filmekben gyakran feltűnik -, de igencsak hasznos találmány a fogselyem, amit érdemes lenne mindenkinek bevezetni a mindennapi fogápolási rutinba. Segítségével ugyanis a nehezen tisztítható fogközökből is könnyedén ki lehet piszkálni az ételmaradékokat, melyek ugyebár megkönnyítik a fogszuvasodást.

+1. Rágóból is válasszuk a cukormentest!

Sokan szeretnek rágózni, ami nem meglepő, hiszen stresszoldó hatású, azonban csak kevesen nézik, hogy milyen terméket is vesznek le a polcról. Érdemes azonban odafigyelni rá, és cukormentes változatot választani, hiszen a rágóban lévő cukor a rágás során olyan fogközökbe is beférkőzhet, ahonnan lehetetlen kitisztítani, ezáltal szintén nem tesz túl jót a fogak egészségének.
 
1 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #1 • 10 hónapja, 1 hete és 5 napja

Én mostanság olyan fogkrémet használok ami fekete és fehéríti a fogat.