5+1 házi praktika a makacs köhögés ellen

Brauny , 2016. május 18.
Habár a naptár szerint már lassan itt a nyár, de az időjárás odakint olyan kellemetlen, mintha csak a tavasz kezdetén lennénk. A változékony időjárást azonban nem csak azért nem szeretjük, mert kellemetlen hatással van ránk, hanem azért sem, mert az ilyen időben lehet a legkönnyebben megfázni és meghűlni, aminek az egyik legkellemetlenebb velejárója nem más, mint a köhögés, amely igazán kellemetlenné tud válni, emiatt most összegyűjtöttünk néhány hatásos házi praktikát, amelyek nagyszerűen alkalmazhatók makacs köhögés esetén.


1. Kakukkfű

A kakukkfű teaként alkalmazva az egyik legjobb, orvosilag is elismert gyógynövény a köhögésre, sőt a felső légúti fertőzések és a hörghurut kezelésére is. A kakukkfű képes lazítani a mellkas és a légcső izmait, mindemellett pedig gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is bír, így egyszerre képes enyhíteni a köhögést, és a torokfájást.

5+1 házi praktika a makacs köhögés ellen - 2. kép

2. Lenmag, méz és citrom

A lenmag, a méz és a citrom triumvirátusa szintén megfelelő alternatíva lehet köhögés csillapítására. A lenmag ugyanis - teaként nyálkás, gél állagú - nyugtatja a torkot és a légcsövet, míg a méz és a citrom egyaránt antibiotikus hatással bírnak, ezáltal egy igazán nyugtató főzet, sűrűbb állag esetén szirup is készíthető belőlük, amelyből egy-egy evőkanállal alkalmazva könnyedén csillapíthatjuk a kínzó köhögést.

3. Fekete bors

Ha hurutos köhögéstől szenvedünk, érdemes egy tradicionális kínai gyógymódot alkalmazni erre, mégpedig a fekete borsból készült teát. A fekete bors ideális a nyálka áramlásának stimulálására, így felszakítja a kellemetlen lerakódásokat, és ki is hozza őket a légutakból.

5+1 házi praktika a makacs köhögés ellen - 3. kép


4. Citrom

Az egyik leggyorsabb módja a köhögés csillapításának minden esetben a friss citrom szopogatása. A hatása még jelentősebb lehet abban az esetben, ha meghintjük egy kis borssal és sóval, ezzel a párosítással ugyanis egy olyan elegyet kapunk, amivel esélye sem lesz a köhögésnek.

5. Meleg tej

Nagyanyáink egyik hasznos gyógymódja volt a köhögés ellen a meleg, de legalábbis langyos tej kortyolgatása, amelyet még hatásosabbá tehettek abban az esetben, ha karamellizált cukrot vagy mézet kevertek bele.

+1. Gargarizálás

A köhögés nagyon sok esetben azért alakul ki, mert kiszáradnak a légutak, amit előidézhet betegség, vagy például az orrdugulás jelensége is. Ebből kifolyólag kiváló ellenszer lehet, ha gargarizálunk egyet, amennyiben ugyanis benedvesítjük a torkunkat és a garatunkat, akkor megszűnik a kellemetlen, ingerlő érzés.
 
4 hozzászólás

Sandy • Messiás #4 • 3 éve, 3 hónapja és 5 napja

Biztos nem tudnék citromot szopogatni, amin még bors és só is van. kizárt!

Minoni • Polihisztor #3 • 3 éve, 3 hónapja és 5 napja

ez a fekete bors tea nagyon furán hangzik, de biztosan hatásos

Sonci • Messiás #2 • 3 éve, 3 hónapja és 5 napja

Gargalizálást ismertem de a többi új volt nekem.

Babóca • Messiás #1 • 3 éve, 3 hónapja és 5 napja

Őszintén szólva nem sokat ismertem ezek közül de most már fogom alkalmazni.