5+1 hatásos köhögéscsillapító

Brauny , 2018. november 28.
Beköszöntött a hideg és nyirkos időjárás, aminek mondhatni velejárója a betegség és a megfázás, ezáltal pedig a sok-sok köhögés is. Nagyon gyakran nincs is semmi más bajunk, csak megállás nélkül köhögünk, ami lehet valaminek a kezdete, de valamilyen betegségből visszamaradt probléma is, mielőtt azonban rögtön orvoshoz fordulnánk valami méregért, próbáljuk ki bátran a természet patikáját. Hogy mivel érdemes kísérletezni? Lássuk!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Lándzsás útifű

Jellemzően szirup formájában kapható gyógynövényes készítmény, amihez számtalan más gyógyhatású hajtást is hozzákevernek némi extra C-vitamin társaságában. Bár fekete színe nem túl bizalomgerjesztő, azonban kellemes íze kárpótolhat minket ezért, sőt mi több, ha a javallat szerint alkalmazzák, már másnapra hatékony segítséget nyújthat a köhögés ellen. Sőt, gyerekeknek is adható!

5+1 hatásos köhögéscsillapító - 2. kép

2. Kakukkfű

A kakukkfű egy rendkívül furcsa illatú és ízű gyógynövény, amivel rendszerint teaként fogyasztva érhetünk el kellemes köhögéscsillapító hatást. Bár sokan nem kedvelik az ízét, azonban elég elfogyasztani egy csésze forró kakukkfű teát ahhoz, hogy addigi kínzó köhögésünk egy csapásra enyhüljön. Heves köhögés esetén érdemes lefekvés előtt is inni belőle a nyugodt éjszakáért!

3. Izlandi zuzmó

Szirupként és szopogató tablettaként egyaránt hozzáférhető, de érdemes inkább a szirupot választani belőle a nagyobb dózis miatt, hiszen kúraszerű alkalmazás mellett lehetetlenség túladagolni. Bár az íze rendkívül kellemetlen, azonban az előírásnak megfelelően adagolva már másnapra enyhíti a kínzó köhögést, sőt segít a hurutos váladék felköhögésében is.

4. Méz

Naná, hogy nem maradhat ki a felsorolásból nagyanyáink legkedveltebb köhögéscsillapító "orvossága", akik rögtön kanalazták is a szánkba a "macimézet", amint köhintettünk egyet gyerekként. Nem véletlenül, hiszen a méz nagyon jót tesz a száraz köhögésnek, miközben a benne található sok C-vitamin az esetleges betegség legyűrésében is segít.

5+1 hatásos köhögéscsillapító - 3. kép

5. Szöszös ökörfarkkóró

Újabb gyógynövény a listán, a szöszös ökörfarkkórót nagyon sokan egyszerű gyomnövénynek hiszik, márpedig virágja rendkívül értékes gyógyszer, amit sokan használnak szemölcsök, aranyér és hajhullás, sőt hasmenés kezelésére és lázcsillapítóként, de igazán jó hatást fejt ki köhögés esetén is. Ismert köptető és hurutoldó, miközben a köhögés általános enyhítése mellett izzasztó hatása is van, tehát meghűlések során kifejezetten jó szolgálatot tehet.

+1. Hagymaszirup

Hogy a hagymából lehet szirupot készíteni? Mi az hogy! Bár sem az állaga, sem az íze nem lesz túl bizalomgerjesztő, ellenben elfogyasztásával nemcsak egy természetes antibiotikumot juttatunk a szervezetünkbe rengeteg C-vitamin társaságában, hanem mindemellett köhögésünket is enyhíthetjük vele.
 
2 hozzászólás

Zita.Péter • Überbrutál #2 • 7 hónapja, 5 napja

ökörfarkkóró Hát erről még életemben nem hallottam

Natasha • Überbrutál #1 • 7 hónapja, 6 napja

A méz tényleg hatásos, de a többit nem nagyon ismerem.