9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

5+1 gyógynövény, amivel télen is megőrizheted egészségedet

2015. november 29.
2.2011
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Azt nem mondanánk, hogy váratlanul, de a feltűnően enyhe ősz után hirtelen köszöntött ránk a hideg, télies időjárás, amihez immunrendszerünk nagyon nehezen tud alkalmazkodni. Természetesen sokat tehetünk azért, hogy megtámogassuk védekező mechanizmusunkat, elég hozzá naponta elkortyolgatni egy-két gyógynövényből készült teát. Hogy mik a legjobb egészségmegőrző gyógynövények? Lássuk!



5+1 gyógynövény, amivel télen is megőrizheted egészségedet - 2. kép

1. Bodzavirág

A bodza minden formájában rendkívül sok vitamint és értékes alapanyagot tartalmaz, így virágzatából és friss hajtásából készült tea még influenza idején is nagyszerű hatást gyakorol szervezetünkre. Kiváló továbbá inhaláláshoz, gargarizáláshoz, miközben légúti problémák esetén a lerakódások felszakításához is hozzájárul, de csillapítja a köhögést, a rekedtséget is.

2. Hársfavirág

Legyen akár kis-, akár nagy levelű hárs, már meglévő betegség vagy megelőzés esetében is érdemes a téli időszakban néha kortyolgatni belőle egy kicsit. Bár szívbetegeknek nem ajánlott, megfázás esetén nagyon hatásos. Képes csillapítani a lázat, enyhíteni a köhögést, izzasztó hatással is rendelkezik, megelőzéskor pedig erősíti az immunrendszert. Kizárólag forrázat formájában fejti ki hatását!

3. Csipkebogyó

A csipkebogyó - amit az országban rengeteg néven ismernek - egy igazi csodanövény, hiszen elképesztő mennyiségű C-vitamin található benne. Piros termését az első fagyok után lehet begyűjteni, majd szobahőmérsékleten történt szárítás után főzhető belőle nagyon ízletes tea, amit mézzel ízesítve egész télen fogyaszthatunk. Nem csak immunrendszerünket támogatja meg alaposan, hanem ezen túlmenően segít a húgyúti fertőzések és a felfázások kezelésében is.

5+1 gyógynövény, amivel télen is megőrizheted egészségedet - 3. kép


4. Kakukkfű

Noha a kakukkfüvet a legtöbben fűszerként alkalmazzák, teaként is fogyasztható. Ilyen formájában nagyszerű védelmet nyújt a baktériumok és a vírusok ellen, de meglévő fertőzés esetében is kiváló hatást fejt ki. Képes felszakítani a lerakódott nyákot, oldani a hörgők görcsét, valamint természetesen enyhíti a köhögést is.

5. Lándzsás útifű

A lándzsás útifű nagyszerű antibakteriális hatásának köszönhetően folyamatos védettséget garantál szervezetünknek a bejutó kórokozók elpusztításával, miközben kiválóan csökkenti a gyulladást és oldja a görcsöket is. Nagyszerű köhögéscsillapító, nyákoldó, teáját pedig öblögetéshez és gargarizáláshoz is kiválóan használhatjuk, de ma már külön szirupként is elérhető.

+1. Ginszeng

Noha a ginszeng nem őshonos Európában, ma már nem nehéz beszerezni és forrázatot készíteni belőle. Folyamatos fogyasztása erőssége miatt nem ajánlott, ellenben heti egy-két teával olyan erőssé tehetjük immunrendszerünket, amin garantáltan nem fog majd ki az influenza sem. Nem véletlenül tartják a ginszenget igazi csodanövénynek Amerikában, és ezért is van az ára a csillagos egekben.
5 hozzászólás

Kunoichi

9 éve, 1 hónapja és 3 napja

Citromos kamilla tea is tuti

válasz erre

Gaddemon

9 éve, 1 hónapja és 3 napja

Gyömbérre + fokhagymára esküszöm.

válasz erre

Enci

9 éve, 1 hónapja és 11 napja

Hársfavirágot szeretem és csipkebogyó is van itthon. Ezek a legjobbak megfázásra.

válasz erre

csillucs

9 éve, 1 hónapja és 11 napja

Nem sűrűn iszok gyógynövényes teát, inkább simát.

válasz erre

pilótakeksz

9 éve, 1 hónapja és 11 napja

Ezeknél nincs is jobb. mosolygó smiley

válasz erre