8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

5+1 fehérjében gazdag étel, amit vegetáriánusként is ehetünk

2018. május 02.
10.5261
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A vegetáriánusok jelentős többségénél általános probléma, hogy ha megpróbálnak húsmentesen táplálkozni, az rendszerint drasztikusan lecsökkenti a fehérjeszintet a szervezetben. Ez probléma, de aggodalomra semmi ok, akadnak olyan ételek, melyek bőven beleférnek a vegetáriánus, sőt a vegán életmódba - vagy éppen az egészséges táplálkozás témakörébe is -, mindemellett pedig rengeteg fehérjét tartalmaznak. Hogy melyek ezek?


1. Spenót

Rengeteg olyan zöldségféle létezik, ami sokkal több fehérjét tartalmaz, mint gondolnánk. Példának okáért ott a spenót, ezáltal egy nagy marék spenótban legalább 7 gramm protein található, ami éppen elegendő ahhoz, hogy megfelelően változatos étrend mellett ne legyen gond az utánpótlással. Ha nincs spenót, a zöldbab hasonlóan szuper választás!

5+1 fehérjében gazdag étel, amit vegetáriánusként is ehetünk - 2. kép

2. Növényi tej

A növényi tejek többsége szintén jelentős fehérjeforrás, különös tekintettel a kókusz, a mandula vagy a szója tejére, melyek deciliterenként akár 10 gramm fehérjét is tartalmazhatnak. Ha mindezt egy kis zabkeksz mellé fogyasztjuk, garantáltan nem kell aggódnunk a fehérjebevitel miatt.

3. Mogyoróvaj

Nemcsak a növényi tej, a növényi vaj is kimagasló fehérjeforrás lehet, ezáltal például a mogyoróvaj egyetlen teáskanáljában akár 8 gramm proteint is találhatunk, sőt mi több, érdemes kipróbálni a kókuszvajat is ebből a célból. Ez ugyanis bár drágább, de jó minőség esetén akár dupla ennyi fehérjét is a szervezetünkbe juttathat.

4. Lencse

A lencse egy igazi jolly joker a fehérjedús növények kapcsán, hiszen ebben a növényben több a protein, mint például a marhahúsban. Egy fél bögre lencse ugyanis átlagosan 23 gramm fehérjét tartalmaz, ami már önmagában is kiemelkedő, de ha hozzávesszük, hogy mennyi rost, B6- és B12-vitamin, valamint milyen sok antioxidáns van benne, fogyasztása heti rendszerességgel ajánlott.

5+1 fehérjében gazdag étel, amit vegetáriánusként is ehetünk - 3. kép

5. Korpás kenyér

A korpás kenyér - legalábbis teljes kiőrlésű formájában - szintén jelentős fehérjeforrás. Mindössze két szelet korpás kenyérben például 10 gramm fehérje található, vagyis ezt a finomságot valamilyen növényi vajjal feldobva egy olyan proteinbombát hozhatunk össze, hogy szétrobban tőle a szervezetünk.

+1. Tofu

Egyre népszerűbb hazánkban is a tofu, avagy a kínai szójasajt, ami nem véletlen, hiszen ez is egy természetes és növényi eredetű fehérjeforrás. Egy kis szeletnyi tofu például akár 10 gramm fehérjét is tartalmaz, miközben ásványi anyagokból és aminosavakból is rengeteg található benne.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 5 hónapja és 21 napja

A tofut sajnos nem szeretem, de a spenótot annál inkább.

válasz erre

pilótakeksz

6 éve, 5 hónapja és 22 napja

A mogyoróvaj jöhet. röhögő smiley

válasz erre

Edit90

6 éve, 5 hónapja és 22 napja

Maradok a húsnál.

válasz erre