14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

5+1 étkezési probléma, amit edzések után sokan elkövetnek

2017. március 18.
8.6391
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az edzések utáni étkezéseket rengeteg ember hajlamos félvállról venni, ami egy igencsak komoly probléma, hiszen a testmozgás rendszerint annyira kimeríti tartalékainkat - legalábbis normál esetben -, hogy elengedhetetlen lesz a megfelelő étkezés betartása. Rengetegen azonban nem törődnek ezzel, így csodálkoznak, ha edzések után rosszul érzik magukat, esetleg nem fogynak, nem szálkásodnak megfelelően. Hogy mi lehet a probléma? Ennek próbáltunk most utánajárni!


1. Egyszerűen túleszed magad!

Az edzések utáni egyik legnagyobb problémát a legtöbb embernél az szokta okozni, hogy hirtelen túl sok élelmet, túl sok kalóriát visznek be a szervezetükbe, amiből kifolyólag nemcsak könnyen rosszul lehetnek, hanem a fogyást is akadályozzák. Tévedés ugyanis azt hinni, hogy megdolgoztunk érte, ezáltal most aztán bármit megehetünk - éppen ellenkezőleg, edzés után kell csak igazán odafigyelni arra, hogy mit eszünk.

5+1 étkezési probléma, amit edzések után sokan elkövetnek - 2. kép


2. Túl sok lesz a fehérje!

Az edzések után az egyik legfontosabb tápanyag kétségtelenül a fehérje, ami azért fontos, hogy beindítsuk az izmok felépítéséhez szükséges folyamatokat. A fehérjét azonban hajlamosak túlzásba vinni az emberek, így testépítők számára elegendő mennyiséggel dúsítják szervezetüket az edzések után, ami bár növelheti az izmokat, de például egy foci vagy egy bokszedzés után nincs mit növelni, így kalóriaként, plusz kilóként jelenik meg rajtunk.

3. Jöhet bármi?

Nem! Sokan vannak, akik az edzéseket követően úgy vélik, hogy bármilyen finomságot megehetnek, hiszen ledolgoztak pár extra kalóriát, azonban nagyon lényeges, hogy ez messze nincs így. Bár a kalóriák mennyisége csökkent, ha fogyni akarunk, azt nem tudjuk azzal elérni, ha rögtön teletömjük magunkat csokoládéval vagy szénhidráttal.

4. A szénhidrát tabu!

Merthogy a szénhidrát bizony az edzések után is tabunak tekinthető, legalábbis a cukoralapú, káros szénhidrát mindenképpen, ellenben a glikogén már nem, így egészséges szénhidrátokat mindenképpen együnk mindenféle mozgásformát követően. Ezt főként gyümölcsökből és zöldségekből vihetjük be, ezáltal ügyeljünk arra, hogy ilyesmiből mindenképpen fogyasszunk valamennyit az edzés után.

5+1 étkezési probléma, amit edzések után sokan elkövetnek - 3. kép


5. Nem hidratálsz!

Az edzések utáni egyik legnagyobb problémát általában a hidratáció elmulasztása jelenti, ezáltal az intenzív izzadás után az emberek nem pótolják megfelelő mértékben a folyadékveszteséget. Ez nemcsak lényegesen rosszabb közérzetet idéz elő, hanem mindemellett az anyagcsere lassulását is fokozza, vagyis az edzés nem érhet el így valódi hatást.

+1. Mindig tervezd meg az edzés utáni étkezést!

Az edzés utáni étkezési problémák többségét az idézi elő a legtöbbször, hogy az emberek nem tervezik meg előre mindezt. Szoktassuk hozzá magunkat, hogy edzésnapokra előre elkészítjük a mozgás utáni ételt, amiben legyen mindenképpen sok fehérje, természetes szénhidrát, ezáltal például hal, csirkehús, saláta és gyümölcs is a megfelelő kalóriamennyiségben.
2 hozzászólás

blondi

7 éve, 7 hónapja és 18 napja

Este ezért nem jó edzeni, mert sokat kell utána inni és akkor egész éjjel járhat az ember pisilni.

válasz erre

debbie

7 éve, 7 hónapja és 19 napja

Manapság rengeteget lehet tanulni instagramos fitneszes emberektől. Mindig kiteszik miket esznek edzés után.

válasz erre