9 °C
tiszta égbolt
2024. április 26., péntek
Ervin

5+1 dolog, amit biztosan te sem tudtál még a mandarinról

2016. december 14.
11.5381
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A mandarint a legtöbb ember azért fogyasztja, mert nagyon ízletes déli gyümölcs, ami a kellemes íze mellett a citrusfélékhez hasonlóan dugig van C-vitaminnal, így a téli időszakban tökéletes lehet immunrendszerünk szinten tartásához. Ezt bizonyára mindenki tudja a mandarinról, éppen azért az alábbiakban most felsorakoztattunk 5+1 olyan dolgot, ami kevésbé nyilvánvaló ezzel az ízletes déli gyümölccsel kapcsolatban. Lássuk ezeket!


1. Égeti a zsírt!

Kevesen gondolnák a mandarinról, pedig a gyümölcs a kimagaslóan nagy C-vitamin tartalma miatt képes jelentős mértékben hozzájárulni ahhoz, hogy szervezetünk sokkal könnyebben dolgozza fel a már lerakódott, vagy éppen bevitt zsírmennyiséget. Nem véletlen, hogy diéták során is gyakran alkalmazzák - főként nasiként -, hiszen egy ízletes és laktató finomság is egyben magas rosttartalommal.

5+1 dolog, amit biztosan te sem tudtál még a mandarinról - 2. kép

2. Oldja a görcsöket!

Bár az orvostudomány sem tudja még pontosan, hogy miért, a mandarinban azonban olyan összetevők vannak, amelyek kifejezetten jó görcsoldó hatással bírnak. Ennek megfelelően bármilyen görcs is keletkezik a szervezetünkben, a mandarin jótékony hatással van rá, legyen az hasgörcs, hörghurut, izomgörcs vagy éppenséggel asztma. Ha ilyet tapasztalunk, együnk sok mandarint!

3. Tisztítja a vért!

A mandarin az egyik legjobb méregtelenítő gyümölcs, amely kiválóan képes kipucolni szervezetünkből minden felesleges salakanyagot, miközben növeli a vörösvérsejtekben is az oxigén visszatartását, amely képes beindítani a vértisztító hatást. Sőt mi több, külön érdemes menstruáció esetén fogyasztani, hiszen segít enyhíteni az erős vérzést!

5+1 dolog, amit biztosan te sem tudtál még a mandarinról - 3. kép


4. Lenyugtat, ha kell!

A mandarin képes csökkenteni a gyulladásokat a testünkben, amivel egyetemben kiváló nyugtató hatással is bír, ezáltal nemcsak boldogabbak leszünk tőle, hanem kitűnően oldhatjuk vele a stresszt és a szorongást. A gyulladáscsökkentő hatás miatt elősegíthető vele a láz csillapítása is, hiszen alapesetben a lázat egyaránt gyulladás idézi elő.

5. Ha túl sok a savad!

Bár a citrusfélék rendszerint savas eredetűek, és ez alól a mandarin sem kivétel, érdekesség vele kapcsolatban, hogy fogyasztásával egyrészt képes rendbe tenni a gyomrunkat azáltal, hogy semlegesíti a felesleges savakat, miközben gondoskodik az emésztőnedv utánpótlásáról, egyszóval segíti a savbázis egyensúlyának megtartását.

+1. Csökkenti a vércukrot!

Habár a mandarin héját a legtöbben eldobják, ha cukorbeteg vagy, esetleg veszélyeztetett, akkor érdemes megőrizned, hiszen forrázata nagyszerűen csökkenti a vércukrot! Ehhez nem kell mást tenned, mint nagyjából három mandarin megtisztított héját tíz percig forralni nagyjából egy liter vízben, amit utána szűretlenül eltárolhatunk a hűtőben, miközben naponta fogyasztunk belőle - több részre elosztva - egy-egy decit.
4 hozzászólás

Móni

8 éve,

Milyen sok mindenre jó a mandarin. Jó tudni az ilyet.

válasz erre

EszterSzabadkai

8 éve, 1 napja

Sok mandarint eszek, úgyhogy jó tudni ezeket. mosolygó smiley

válasz erre

Minoni

8 éve, 1 napja

A narancsot jobban kedvelem, túl édes a mandarin.

válasz erre

krisztike

8 éve, 1 napja

Nem gondoltam volna, hogy a gyomorsavra is jó. meglepett smiley

válasz erre