1. Égeti a zsírt!
Kevesen gondolnák a mandarinról, pedig a gyümölcs a kimagaslóan nagy C-vitamin tartalma miatt képes jelentős mértékben hozzájárulni ahhoz, hogy szervezetünk sokkal könnyebben dolgozza fel a már lerakódott, vagy éppen bevitt zsírmennyiséget. Nem véletlen, hogy diéták során is gyakran alkalmazzák - főként nasiként -, hiszen egy ízletes és laktató finomság is egyben magas rosttartalommal.
Bár az orvostudomány sem tudja még pontosan, hogy miért, a mandarinban azonban olyan összetevők vannak, amelyek kifejezetten jó görcsoldó hatással bírnak. Ennek megfelelően bármilyen görcs is keletkezik a szervezetünkben, a mandarin jótékony hatással van rá, legyen az hasgörcs, hörghurut, izomgörcs vagy éppenséggel asztma. Ha ilyet tapasztalunk, együnk sok mandarint!
3. Tisztítja a vért!
A mandarin az egyik legjobb méregtelenítő gyümölcs, amely kiválóan képes kipucolni szervezetünkből minden felesleges salakanyagot, miközben növeli a vörösvérsejtekben is az oxigén visszatartását, amely képes beindítani a vértisztító hatást. Sőt mi több, külön érdemes menstruáció esetén fogyasztani, hiszen segít enyhíteni az erős vérzést!
4. Lenyugtat, ha kell!
A mandarin képes csökkenteni a gyulladásokat a testünkben, amivel egyetemben kiváló nyugtató hatással is bír, ezáltal nemcsak boldogabbak leszünk tőle, hanem kitűnően oldhatjuk vele a stresszt és a szorongást. A gyulladáscsökkentő hatás miatt elősegíthető vele a láz csillapítása is, hiszen alapesetben a lázat egyaránt gyulladás idézi elő.
5. Ha túl sok a savad!
Bár a citrusfélék rendszerint savas eredetűek, és ez alól a mandarin sem kivétel, érdekesség vele kapcsolatban, hogy fogyasztásával egyrészt képes rendbe tenni a gyomrunkat azáltal, hogy semlegesíti a felesleges savakat, miközben gondoskodik az emésztőnedv utánpótlásáról, egyszóval segíti a savbázis egyensúlyának megtartását.
+1. Csökkenti a vércukrot!
Habár a mandarin héját a legtöbben eldobják, ha cukorbeteg vagy, esetleg veszélyeztetett, akkor érdemes megőrizned, hiszen forrázata nagyszerűen csökkenti a vércukrot! Ehhez nem kell mást tenned, mint nagyjából három mandarin megtisztított héját tíz percig forralni nagyjából egy liter vízben, amit utána szűretlenül eltárolhatunk a hűtőben, miközben naponta fogyasztunk belőle - több részre elosztva - egy-egy decit.