8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

5+1 dolog, amit a menstruációd színe elárul

2017. április 26.
12.1961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az elmúlt évek során számtalan kutatás igazolta, hogy a nők menstruációjának színe nagyon fontos indikátor az egészségi állapot tekintetében, így az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Egyesülete nemrégiben kiadott egy jelentést, amelyben összegyűjtötték, hogy a menstruáció színe mit is jelenthet egy nőnél. Ebből szemezgettünk nektek az alábbiakban, amivel kapcsolatban felhívnánk a figyelmeteket arra, hogy nincs két egyforma nő, éppen ezért az alábbiak is inkább csak egyfajta általánosítások, amelyek a többségre igazak lehetnek. Lássuk ezeket:


1. A halvány piros, rózsaszínes vér

A rózsaszínes, halvány piros menstruáció a legtöbb esetben a túlzásba vitt testmozgás indikátora lehet, ami egészen pontosan annak köszönhető, hogy a mozgás csökkenti az ösztrogén szintjét, ami így nyilvánul meg a gyakorlatban. Extrém esetben ilyenkor csökkenhet a vérzés mértéke, sőt olyan is elfordulhat, hogy eltűnik a menstruáció, amitől nem kell megijedni, csak vissza kell venni egy kicsit a fordulatszámból. Ha ilyesmi nem áll fenn, ez a tünet gyakran jelezheti előre a változó kort, valamint a policisztás petefészek szindrómát.

5+1 dolog, amit a menstruációd színe elárul - 2. kép

2. Vizes menstruáció


Amennyiben a vérzés túl híg, az állaga a vízhez hasonlít, és picit még fehéres is, akkor annak a hátterében általában a vérszegénység, a vashiány, a rossz táplálkozás áll. Ha túl gyakran tapasztaljuk, érdemes lehet elmenni egy vérvételre, ami rögtön kimutathatja, hogy van-e probléma, és ha igen, akkor az gyorsan orvosolható még.

3. A barnázás

A barnás menstruáció jellemzően nem takar problémát egy egészséges nőnél. Az elszíneződést az elöregedett méhnyálkahártya leváló darabjai idézik elő. A barnaságot az okozza, hogy mielőtt leválna, egy darabig a helyén marad, és kvázi oxidálódik, rászárad a friss vér, és emiatt barnás árnyalatot vesz fel. Jellemzően a menstruáció elején vagy a végén jelentkezik, és ha nem vagyunk terhesek, nem kell aggódni miatta. Utóbbi esetben is lehet normális, de akár a vetélés előjele is.

4. Tűzpiros és darabos vérzés

A tűzpiros és darabos menstruáció meglepően gyakori a nők körében, de azért nem árt odafigyelni rá, hiszen a hormonális egyensúly felborulását jelezheti előre. Utóbbi akkor következhetett be, ha a darabkák nagyobbak, mint egy fémpénz, és nagyon sok van belőlük. Ezzel érdemes orvoshoz fordulni, hiszen mióma is állhat a háttérben, ami többségében jóindulatú, de akár nagyon fájdalmas is lehet.

5+1 dolog, amit a menstruációd színe elárul - 3. kép

5. Enyhén szürkés és sárgás menstruáció

Amennyiben ennyire rendellenes színeket tapasztalsz a menstruációs véredben, az soha nem jelent semmi jót, ergo minden bizonnyal elkaphattál valami csúnya, szexuális fertőzést, ami lehet enyhébb, de súlyosabb is, a lényeg, hogy azonnal fordulj orvoshoz. Ha terhes vagy, a szürkés, darabkás vérzés esetén rögtön keresd fel kezelőorvosodat, mert ez is a vetélés egyik tünete lehet.

+1. Ha fénylik és sötétvörös

Ilyen esetben garantáltan nem kell aggódnod menstruációd miatt, hiszen ha sötétvörös színű a vér, akkor az azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben van veled, és nem kell aggódnod, pláne ha se nem darabkás, se nem túl folyós az egész állaga.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

Hasznos cikk. Tiniknek is de felnőtteknek is.

válasz erre

Pillangó

7 éve, 7 hónapja és 2 napja

Nagyon hasznos ez a cikk. Főleg fiataloknak akik esetleg nem merik elmondani a szülőnek.

válasz erre