2019. február 20., szerda • Aladár, Álmos

5+1 baki, amit szinte biztos, hogy te is elkövetsz hajmosáskor

Brauny , 2016. január 31.
A hajmosást sokan a tudatosság teljes hiánya nélkül, kis túlzással "ahogy esik, úgy puffan" alapon végzik, aminek köszönhetően nagyon sokan olyan alapvető hibákat követnek el, amelyek a haj egészségét és tartását is befolyásolhatják. A fénytelenség, a viszkető fejbőr vagy éppen a töredezettség például az esetek jelentős többségében a hajmosáskor elkövetett bakik számlájára írhatók. De hogy mégis melyek ezek a hibák?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 5+1 baki, amit szinte biztos, hogy te is elkövetsz hajmosáskor - 2. kép

1. Túl kevés a víz!

Az egyik leggyakoribb probléma a hajmosás kapcsán az, hogy sokan nem tesznek elég vizet a hajukra, holott a samponok és az egyéb hajápoló termékek csak akkor tudják a legjobban kifejteni hatásukat, ha elegendően vizes hajra hordjuk fel őket. A benedvesítés nem elég, legalább 2-3 percig kell folyatni rá a vizet, ezt a gyakorlatot pedig a mosás után is alkalmazni kell, hogy a sampon is teljesen lemosódjon hajunkról.

2. Túl sok a dörzsölés!

Főként a hosszabb hajúakra jellemző, hogy a csavarás mellett törülközőbe csavarva kezdik el dörzsölgetni a hajukat, ami a világ legrosszabb dolga, amit tehetünk, ezzel ugyanis a hajszálak sérülnek, összetörnek és csúnyák lesznek. A rövid hajúak esetében sem szabad például dörzsölni, sem törülközővel, sem puszta kézzel, minél finomabban bánunk ugyanis vele, annál szebb lesz majd.

3. Túl sok a sampon!

A haj soha nem lehet annyira szennyezett, hogy indokolt lenne a dupla samponozás, vagy esetleg az, hogy két tenyérnyi sampon kerüljön rá. Régen talán még fontos volt mindez, de a mai samponok olyan hatékonyak, hogy hajhosszúságtól függően egy fél tenyérnyi egyenletesen eloszlatott mennyiség bőven elegendő, ha csak nem akarjuk azt, hogy éppen a samponnal károsítsuk hajkoronánkat.

5+1 baki, amit szinte biztos, hogy te is elkövetsz hajmosáskor - 3. kép


4. Túl sok sampon marad a hajon!

Bár a vizezésnél már érintettük a leöblítés fontosságát, érdemes még egyszer kitérnünk arra, hogy samponnak nem szabad a hajon maradnia, ehhez pedig legalább 2-3 percig kell öblögetnünk vagy folyó víz alá tartanunk a hajunkat. Ha ugyanis a sampon megszárad a bőrön, korpát okoz, ha a hajon, akkor károsítja a hajvégeket, töredezetté, fénytelenné teszi a szálakat.

5. Túl sok a balzsam!

Az utóbbi időben alaposan elterjedt a balzsamozás a hajmosást követően, azonban kevesen ismerik ennek a kultúráját. A balzsam ugyanis csak a hajra való, a fejbőrrel nem érintkezhet, amennyiben ugyanis ez bekövetkezik, a fejbőr sokkal jobban zsírosodik majd, ami természetesen hajunkon is meg fog látszódni. Jegyezzük meg jól: a sampon való a fejbőr ápolására, a balzsam pedig a hajéra!

+1. Túl későn szárítod meg!

A hajszárítás fontosságát sokan semmibe veszik, pedig nagyon fontos, hogy hajunk a lehető legkevesebb időt töltse vizesen. Ez a balzsam miatt is fontos, hiszen ha bebalzsamozzuk a hajat, a vízzel az kvázi kicsöpög, kikopik hajunkból mire megszárítanánk és ki tudná fejteni hatását a hajszálakon. Minél előbb szárítjuk, annál kevésbé leszünk hajlamosak a korpára, a töredezésre, hovatovább annál jobban ki tudja majd fejteni tartó és ápoló hatását a sampon és a balzsam együttesen.
 
3 hozzászólás

bonita • Messiás #3 • 3 éve, 3 hónapja és 23 napja

Nagyon kényes tud lenni a haj. Nekem is vannak vele gondok néha.

Lili • Messiás #2 • 3 éve, 3 hónapja és 23 napja

Na ezt nem tudtam, hogy 2-3 percig kell benedvesíteni. Erre odafigyelek majd.

csillucs • Nagymester #1 • 3 éve, 3 hónapja és 23 napja

Ha sokat van dörzsölve a haj, azt észre lehet venni. Nagyon nehéz a hajjal bánni néha.