13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

5+1 alapanyag, amitől biztosan nem fogsz hízni karácsony alatt

2016. december 17.
11.5481
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Ismét jön az ünnepi szezon, a nagy zabálások időszaka, aminek során a legtöbben hajlamosak vagyunk akár drasztikus mennyiségű felesleget is magunkra szedni. Ha idén el akarod kerülni a plusz kilókat, és megtartanád a jelenlegi súlyodat, próbálj meg ételeket készíteni az alábbi alapanyagokból, amelyektől biztosan nem fogsz hízni karácsony alatt. Hogy melyek ezek?


1. Halfélék

Hazánkban köztudottan nagyon kevés halat fogyaszt a lakosság, amelyen itt az idő változtatni egy kicsikét, így amennyiben egészségeset és jót is akarsz enni karácsonykor, hovatovább hízni sem akarsz tőle, akkor válassz valamilyen halat alapanyagnak. Persze ne jó zsíros halászlét csinálj, inkább például grillezd meg, vagy fogyassz konzerveket, készíts belőlük salátát, esetleg teljes kiőrlésű tésztát. A magas fehérjetartalom mellett kevés bennük a zsír, ami számunkra most különösen fontos!

5+1 alapanyag, amitől biztosan nem fogsz hízni karácsony alatt - 2. kép

2. Nyírfacukor

Ha a karácsonyi süteményeket szeretnéd picit egészségesebben elkészíteni, akkor használj nyírfacukrot. A nyírfacukor olyan természetes cukor, mely lassabban szívódik fel, mint a rendes cukor, ennek köszönhetően nem leszel azonnal éhes és nem emeli meg a vércukorszintedet sem. Érdemes cukor helyett inkább nyírfacukrot használnod, így az ünnepek alatt sem kell aggódnod a kilók miatt.

3. Csicseriborsó

Míg a Közel-Keleten évezredes hagyománya van, itthon meglepően kevesen fogyasztják a csicseriborsót, amiből elképesztő mennyiségű ételt lehet készíteni, érdekessége pedig, hogy nincs benne zsír - nyilván - csak sok fehérje és egészséges szénhidrát, így alakformáláskor is előnyünkre válhat. Fogyaszthatjuk salátaként, köretként, elérhetjük konzervben, szárítva, egyszóval iktassuk be az étrendbe karácsonykor.

5+1 alapanyag, amitől biztosan nem fogsz hízni karácsony alatt - 3. kép


4. Túró

A túró a lassan felszívódó fehérjék egyik koronázatlan királya, ami esetünkben azért jó, mert a sok fehérje segít a fogyásban, miközben maga a túró rengeteg ételhez felhasználható, sőt kiváló nassolni való és akár még a vacsorát is helyettesíthetjük vele. Kiváló nasi készíthető belőle, és akár még egészséges, kalóriaszegény süteményeket is építhetünk rá.

5. Natúr joghurt

A natúr joghurt a túróhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Alacsony zsírtartalmú változata elképesztően sokféle ételhez jó, így készíthetünk belőle joghurtos szószokat vagy mártásokat, miközben fogyaszthatjuk zabpehellyel reggelire, vagy gyümölccsel egy kis nasi kedvéért. Kitűnően felhasználható sütéshez is, szóval ha nem akarunk megereszkedni karácsonykor, feltétlenül iktassuk be az étrendünkbe.

+1. Magvak minden mennyiségben

Dió, kesudió, mandula, mogyoró, szotyi és mi szem szájnak ingere, a magvakat karácsonykor is minden mennyiségben magunkhoz vehetjük akár saláták ízesítéséhez vagy feldobásához, akár süteményekhez, akár önmagukban egy kis nasiként. Előnyük, hogy nincs bennük zsír, ellenben magas fehérje- és rosttartalommal bírnak, hovatovább omega 3- és különféle vitaminforrások is egyben.
2 hozzászólás

leoni

7 éve, 10 hónapja és 25 napja

Nyírfacukrot használok, illetve teljes kiőrlésű lisztet.

válasz erre

EszterSzabadkai

7 éve, 10 hónapja és 26 napja

Nem egyszerű csak ezeket használni, főleg egy bejglinél. mosolygó smiley

válasz erre