1. Halfélék
Hazánkban köztudottan nagyon kevés halat fogyaszt a lakosság, amelyen itt az idő változtatni egy kicsikét, így amennyiben egészségeset és jót is akarsz enni karácsonykor, hovatovább hízni sem akarsz tőle, akkor válassz valamilyen halat alapanyagnak. Persze ne jó zsíros halászlét csinálj, inkább például grillezd meg, vagy fogyassz konzerveket, készíts belőlük salátát, esetleg teljes kiőrlésű tésztát. A magas fehérjetartalom mellett kevés bennük a zsír, ami számunkra most különösen fontos!
Ha a karácsonyi süteményeket szeretnéd picit egészségesebben elkészíteni, akkor használj nyírfacukrot. A nyírfacukor olyan természetes cukor, mely lassabban szívódik fel, mint a rendes cukor, ennek köszönhetően nem leszel azonnal éhes és nem emeli meg a vércukorszintedet sem. Érdemes cukor helyett inkább nyírfacukrot használnod, így az ünnepek alatt sem kell aggódnod a kilók miatt.
3. Csicseriborsó
Míg a Közel-Keleten évezredes hagyománya van, itthon meglepően kevesen fogyasztják a csicseriborsót, amiből elképesztő mennyiségű ételt lehet készíteni, érdekessége pedig, hogy nincs benne zsír - nyilván - csak sok fehérje és egészséges szénhidrát, így alakformáláskor is előnyünkre válhat. Fogyaszthatjuk salátaként, köretként, elérhetjük konzervben, szárítva, egyszóval iktassuk be az étrendbe karácsonykor.
4. Túró
A túró a lassan felszívódó fehérjék egyik koronázatlan királya, ami esetünkben azért jó, mert a sok fehérje segít a fogyásban, miközben maga a túró rengeteg ételhez felhasználható, sőt kiváló nassolni való és akár még a vacsorát is helyettesíthetjük vele. Kiváló nasi készíthető belőle, és akár még egészséges, kalóriaszegény süteményeket is építhetünk rá.
5. Natúr joghurt
A natúr joghurt a túróhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Alacsony zsírtartalmú változata elképesztően sokféle ételhez jó, így készíthetünk belőle joghurtos szószokat vagy mártásokat, miközben fogyaszthatjuk zabpehellyel reggelire, vagy gyümölccsel egy kis nasi kedvéért. Kitűnően felhasználható sütéshez is, szóval ha nem akarunk megereszkedni karácsonykor, feltétlenül iktassuk be az étrendünkbe.
+1. Magvak minden mennyiségben
Dió, kesudió, mandula, mogyoró, szotyi és mi szem szájnak ingere, a magvakat karácsonykor is minden mennyiségben magunkhoz vehetjük akár saláták ízesítéséhez vagy feldobásához, akár süteményekhez, akár önmagukban egy kis nasiként. Előnyük, hogy nincs bennük zsír, ellenben magas fehérje- és rosttartalommal bírnak, hovatovább omega 3- és különféle vitaminforrások is egyben.