0 ℃Tiszta idő
2020. június 06., szombat • Norbert, Cintia

4 tipp, a pihentetőbb alvásért

Szofi Kakuk , 2020. május 23.
Az alvás az egyik olyan szupererőnk, amivel már születésünk előtt is rendelkeztünk. Ennek a biológiai funkciónak az elhanyagolásával azonban folyamatosan magunk ellen dolgozunk, romboljuk a testünk és a szellemünk megfelelő, egészséges működését egyaránt. A rossz minőségű alvás ráadásul nemcsak a közérzetünkre, az egészségünkre van nagy hatással, hanem ugyanúgy a kreativitásra, a döntéshozatalokra, a memóriára és az immunrendszerre is. Az iparosodott nemzetek esetében pedig, az alvásmegvonás egy olyan globális probléma, amelyet nagyon nehéz balanszban tartani, főleg a nyugati társadalmi berendezkedéseknek köszönhetően. A cikkünkben ezért, 4 olyan ellazulást segítő tippet adunk, amivel a mély NREM és REM alvási fázisok is sokkal könnyedebben mehetnek végbe, hogy kipihentebb állapotban kezdhessük meg a következő napot.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Ne együnk alvás előtt

Alvás előtt egyáltalán nem ajánlott enni, különösen igaz ez a nehezebben megemészthető ételekre. Alvás közben ugyanis, a gyomor is nyugovóra tér és az emésztés beindítása vagy ennek a késő esti elhúzódása nyugtalan álmokat szülhet. A túlzásba vitt evés nagyon leterheli a gyomrot, nyomja a rekeszizmot, aminek következtében a szívnek is sokkal intenzívebb munkát kell végeznie az éjszaka folyamán. A zsíros ételek fogyasztástól számítva 6-8 órán át dolgoztatják az emésztési funkciókat, erőteljesebben beindul a gyomorsavtermelés, ami miatt akár az éjszaka közepén többször is felkelhetünk. A csokoládé, a kávé és a kóla is azon a tiltólistán szerepelnek, amelyeket nem ideális fogyasztani a pihenésünk előtt már néhány órával sem. Amennyiben alvás előtt nagyon éhesek lennénk, néhány falat üres kenyér éhségcsillapításra még belefér, de ez ne válljon rendszeres szokássá és a vacsoraidőt se toljuk ki túl későre.

4 tipp, a pihentetőbb alvásért - 2. képÁllítsunk fel egy alvás előtti rutint

Az alvásra való ráhangolódó rutin sokat segíthet akkor, ha úgy érezzük, hogy egyre nehezebben tudunk ellazulni és az alvás helyett még legszívesebben pörgetnénk a közösségi hálókat, néznénk a kedvenc sorozatunkat vagy belekezdenénk a következő nap valamely könnyedebb tevékenységébe. Ebben az esetben viszont, a legtöbbször arról van szó, hogy az agy még nem érzi a felkészülési időt a pihenésre, ilyenkor egy kis lelassulás és egy esti alvási rutin könnyedén segíthet a hosszú elalvási idő csökkentésében is. A legjobb, ha a tervezett alvási időponttól visszaszámolva 1 órát veszünk alapul, elmegyünk zuhanyozni, megcsináljuk az esti bőrápolási rutinunkat és ezután az ágyba fekve a kezünkbe veszünk egy könyvet és elkezdjük olvasni azt. Az olvasás mellé be is kapcsolhatunk valamilyen könnyű, lágy zenét. Olvasás közben mindenki könnyebben elálmosodik, ami után egy-két percnyi várakozás meghozhatja a várva várt Álommanót is.

Hallgassunk stimuláló videókat a könnyedebb ellazulás érdekében

Az interneten már évek óta nagy népszerűségnek örvendenek, az úgynevezett ASMR videós tartalmak. A rövidítés tulajdonképpen az Autonomous Sensory Meridian Responset takarja, ami magyarra lefordítva nagyjából annyit tesz, hogy önálló idegi bizsergetés, amit legtöbbször valamilyen tárgy vagy emberi hang variálásával érik el a készítők. Az ASMR az online térben már majdhogynem virtuálisan helyettesíti a gondoskodó szülőt, barátot, párt, de szerepjátékoktól függően lehetőségünk van általuk az orvoshoz, szépségszalonba és még fodrászhoz is ellátogatni egy-egy kezelésre anélkül, hogy ki kellene lépnünk az otthonunkból. Ezek a bizsergető, halk suttógós hangrezgések is segíthetnek ellazult állapotot teremteni, ami által az alvás előkészítési fázisa is sikeresebb módon mehet végbe.

4 tipp, a pihentetőbb alvásért - 3. képÁllítsunk be egy fix alvási időrendet

A szervezet megadott ritmus szerint működik és egyáltalán nem nézi jó szemmel, ha a már kialakított rutint napról-napra vagy akár hétről-hétre váltogatni kezdjük. A személyes cirkadián ritmusunk felismerésével, az életmódunk átértékelődésével törekedjünk arra, hogy minden nap ugyanabban az időpontban feküdjünk le, lehetőleg éjfél előtt és a minimum 7-8 órás alvási időt tartsuk be. A fix alvási idő által produktívabbak, egészségesebbek és aktívabbak leszünk, ami elengedhetetlen, ha egy kiegyensúlyozott élet elérése a cél.
 
1 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #1 • 19 órája és 49 perce

Én nagyjából mindig ugyan abban az időben kelek hétköznap, így hétvégén sem alszom túl sokáig.