9 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

4 étel, amivel elkerülheted a szorongást

2018. október 20.
11.7871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az vagy, amit megeszel! Ismerős a mondás? Nem véletlenül, hiszen az elfogyasztott ételek valóban alaposan meghatároznak minket, a testsúlyunkat, a megjelenésünket, de akár a hangulatunkat is drasztikusan befolyásolhatják. Táplálkozástudományi szakemberek bizonyították korábban több kutatással is, hogy vannak ételek, melyek boldogabbá tehetnek minket, és míg mások elálmosíthatnak, addig akadnak, amelyek elősegítik a depressziót vagy a szorongást. Mivel utóbbi különösen gyakori probléma lehet, összegyűjtöttünk négy olyan ételt, amivel könnyebben elkerülheted a szorongásos állapot kialakulását!


1. A túl sok csoki és a cukros italok!

A csokoládé ugyan bizonyított kedélyjavító hírében áll, azonban ezzel is alaposan túl lehet esni a ló túlsó oldalára, ami leginkább a sok cukornak köszönhető. A hirtelen cukorsokk ugyanis elsőre valóban felvillanyozhat, azonban ez az energia nem tartós, nagyon hamar kiürül a szervezetből, ami csalódottsággal, hiányérzettel, éhséggel, ezáltal rossz kedvvel és szorongással jár együtt, a sok cukrot tehát kerüljük el, ha lehet.

4 étel, amivel elkerülheted a szorongást - 2. kép

2. A kenyeret és a tésztát is minimalizáljuk!

Sem a kenyér, sem a tésztafélék nem a legjobb alternatívák abban az esetben, ha szeretnénk egy kicsit jobb kedvre derülni, a fehér lisztből készült ételek ugyanis gyakorlatilag ugyanazt teszik a szervezetünkkel, mint a cukor. Magyarul gyorsan megemelik a vércukor szintjét, ami aztán hamar le is esik, ez pedig a fentiekben már részletezett problémák előidézője. Ha jót akarunk magunknak, válasszunk táplálóbb teljes kiőrlésű kenyereket és tésztaféléket, ezek ugyanis apránként emelik a vércukrot, és sokkal tovább képesek megtartani a teltségérzetet.

3. A kávé és az energiaital is kerülendő!

Nem is annyira cukortartalmuk miatt, hiszen vannak cukormentes megoldások is, sokkal inkább a bennük megtalálható koffein miatt. Ez az alapanyag ugyanis azon túl, hogy összezavarja természetes bioritmusunkat, hamar egyfajta belső függőséget alakíthat ki, ezáltal ha szervezetünk nem kapja meg a megfelelő adagját, nyugtalanná és idegessé tehet minket, ami szorongásos állapotot vált ki belőlünk. Ha nem tudunk lemondani a kávézás élményéről, válasszunk koffeinmentest, méghozzá cukor nélkül, és nem lesz gond.

4 étel, amivel elkerülheted a szorongást - 3. kép

4. Alkohol

Az alkohol a kávéhoz hasonló módon működik a szervezetünkben, ezáltal nemcsak a bioritmusunkat zavarja meg, hanem egyfajta függőséghez vezet már kis mennyiségben is, amit ne keverjük össze az alkoholizmussal, hiszen ezen a szinten még szó sincs ilyesmiről, a szervezetünk mindössze kívánni fogja az alkoholt, amiben ráadásul rengeteg a cukor is. Ha pedig a testünk ezt nem kapja meg, akkor akár tudat alatt is erőteljes szorongásos állapot alakulhat ki. Nem véletlen, hogy a depresszióra vagy szorongásra hajlamos embereknek egyáltalán nem ajánlják az alkoholfogyasztást még alkalmanként sem.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

5 éve, 11 hónapja és 20 napja

Az a baj, hogy ez egy ördögi kör tud lenni és sokan beleesnek.

válasz erre

Lili

5 éve, 11 hónapja és 20 napja

Az ártalmas dolgok sajnos nagyon rossz hatással vannak az emberre.

válasz erre