A spárga nem csak rendkívül egészséges, hanem alig tartalmaz valamennyi kalóriát, ebből kifolyólag fogyókúra mellé is bátran fogyasztható - persze leginkább párolt formájában. Hogy mennyi az annyi? 100 gramm spárgában mindössze 17 kalória található, ami fogyókúrázók esetében azt jelenti, hogy ha egész nap tömik magukba a spárgát, akkor sem kell attól félniük, hogy túl sokat energiát visznek be szervezetükbe.
2. Sok vitamin
A spárga nem csak, hogy alig tartalmaz kalóriát, igazi vitaminbombának is tekinthető, ami így tavasszal - lévén most van szezonja a friss spárgának - igazán életmentő lehet a regenerálódáshoz és a megkésett méregtelenítéshez. A kísérletek kimutatták, hogy a spárga bő A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, sőt mi több, a B-vitaminból a nagyon ritka folsavat és a B-9-et is tartalmazza.
3. Értékes ásványi anyagok
A vitaminok mellett a spárgában rengeteg ásványi anyag is megtalálható, így olyan nyomelemek vannak benne, mint a cink, a vas, a mangán, a kalcium vagy a foszfor, de fehérjékben és rostokban is gazdag.
4. Betegségmegelőző hatás
A spárga a fentebb felsorolt rengeteg vitamin és ásványi anyag miatt az egyik leghatékonyabb természetes rákmegelőző szer, így nem véletlen, hogy az orvosok is ajánlják rendszeres fogyasztását. Ez azonban még messze nem minden, hiszen a spárga nagyon erős gyulladáscsökkentő is, miközben kiváló vesebántalmakra és húgyúti fertőzésekre. Ismert továbbá vízhajtó hatásáról is, de mivel nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, ezért képes védelmet biztosítani a szív- és érrendszer számára, miközben a benne megtalálható réz csökkenti a szervezet oxidációs folyamatait - így nyújtva védelmet a daganatos betegségek ellen
+1. Lúgosít
A spárgáról kevesen tudják, de azon túl, hogy rendkívül finom, még lúgosító hatása is van, ami rendkívül fontos a mai korban, amikor mindenki savasan táplálkozik, és ebből kifolyólag rengeteg betegséget szed össze, így például refluxot, ami a szervezet sav-bázis egyensúlyának egyik legsúlyosabb megnyilvánulása. A spárga az egyik legerősebb lúgosító ételünk, mégpedig az aszparagin nevű aminosavnak köszönhetően, ami képes gyorsan helyrebillenteni szervezetünkben az egyensúly.