13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

3 tévhit, ami a citromos vízről elterjedt

2018. március 14.
7.7631
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A citromos vizet nagyon sokan emlegették az elmúlt hónapokban igazi csodaszerként, ezáltal a lehető legkülönfélébb teóriákat gyártották hozzá, aminek jóvoltából boldog-boldogtalan citromos vizet kezdett tölteni magába - gyakran bődületes mennyiségben. Sok helyen lehetett olvasni meglepően sokszor ilyen és ehhez hasonló cikkeket, azonban aki vette a fáradtságot, hogy utánanézzen ezen írások valóságtartalmának, az bizonyára ráébredt, hogy ezeket semmiféle kutatás vagy más egyéb nem igazolja.


Ami tény és való, hogy a citromban, és ezáltal a citromos vízben egyaránt rengeteg a C-vitamin, amiről ugyebár köztudott, hogy az immunrendszer védelmének tekintetében vitathatatlan szerepet játszik. A citrom fogyasztása tehát az egészségmegőrzés céljából kimagaslóan fontos lehet, lévén már egyetlen sárga gyümölcs képes fedezni a napi C-vitaminszükséglet 30-50 százalékát, ami alaposan hozzájárul az immunrendszer felépítéséhez.

3 tévhit, ami a citromos vízről elterjedt - 2. kép

Hogy mi a helyzet a többi állítással? Lássuk!

1. A citromos víz fogyaszt!

A citromos víz kapcsán az egyik leggyakrabban ismételgetett hatás az volt, hogy képes leolvasztani rólunk a felesleges kilókat. Nos, bár a citrom valóban sok rostot tartalmaz, ergo gyorsabban telít, azonban ez csak papíron igaz állítás, hiszen hiába tartalmaz pektint - mint az alma -, legalább egy kiló citromot le kéne préselnünk és elfogyasztanunk ahhoz, hogy valóban úgy eltelítsen minket, mint egy darab alma. Magyarul ez annyit jelent, hogy nem az telít és fogyaszt minket, hogy sok citromos vizet iszunk, sokkal inkább az, hogy egyáltalán iszunk valamennyit. Sima vízzel tehát ezen a téren ugyanazt a hatást érhetjük el!

2. A citromos víz méregtelenít!

A fogyasztás mellett a citromos víz méregtelenítő hatásairól is meglepően gyakran lehetett hallani az elmúlt hónapokban, azonban a valóságban egyetlen kutatás sem tudott még ilyesmit alátámasztani, márpedig elhihetitek: elég sokan próbálkoztak vele. Persze az kijelenthető, hogy ha sok citromos vizet iszunk, akkor az méregteleníti a testünket, de ezzel kapcsolatban ismét csak azt lehet elmondani, mint az imént, hogy ha citrom nélkül, csak és kizárólag tiszta vizet fogyasztanánk, azzal ugyanazt a hatást érnénk el.

3 tévhit, ami a citromos vízről elterjedt - 3. kép

3. A citromos víz gyorsítja az anyagcserét!


Főként a fogyás mellett emelte ki nagyon sok cikk a múltban, hogy a citromos víz - főleg éhgyomorra fogyasztva - rendkívüli mértékben fel tudja pörgetni az anyagcserénket, ami ugyebár a súlycsökkenés és a méregtelenítés egyik alapjaként értelmezhető. Ez ebben a formában bár jól hangzik, a gyakorlat ismét azt mutatja, hogy ha sima vizet iszunk, az ugyanolyan jó hatást fejt ki az anyagcserére és a méregtelenítő rendszerek beindítására, mint amikor egy kis citromot is teszünk mellé.
2 hozzászólás

Pillangó

6 éve, 6 hónapja és 21 napja

Azért azt meg kell hagyni, hogy egészséges a citromos víz érdemes inni, baja nem lesz tőle az embernek.

válasz erre

monyó

6 éve, 6 hónapja és 22 napja

Én azt hittem a citromos víz az fogyaszt, na meg zsírt éget. Jó tudni erről.

válasz erre