29 °Ctiszta égbolt
2020. augusztus 13., csütörtök • Ipoly

3 kozmetikai összetevő, amit mindenképpen kerülj el

Szofi Kakuk , 2020. július 11.
A kozmetikumok útvesztőjében, kezdő tudatos bőrápolóként nehéz eligazodni. A napi szintű fényvédőkrém használata mellett azonban, ha tisztába vagyunk még néhány alap tudnivalóval, már egészen nagy esélyünk van arra, hogy megőrizhessük hosszútávon is a bőrünk fiatalságát és az antioxidánsoknak köszönhetően javítsunk a bőrünk textúráján. A tudatos bőrápolás egyik első lépcsőfoka az összetevőlista vizsgálata és ezzel együtt néhány összetevő, amiket érdemes elkerülni a választott termékek esetében. A következőkben három ilyen összetevőről írtunk bővebben, de természetesen a bőr egyéni érzékenysége miatt ennél jóval több olyan kozmetikai alkotóelem is lehet, amit ajánlott elkerülni, főleg akkor, ha eleve nem rezisztens bőrrel rendelkezünk.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A gyilkos bőrszárító és öregítő összetevő: az alkohol

A szépségápolási termékek esetében az alkoholt előszeretettel használják a kozmetikai gyártók, hiszen olcsó összetevő és számos más kozmetikai hozzávalóval is remekül megfér és még a formulázása is könnyű. Az alkohol szó egy gyűjtőnév, egy összetevőcsoport neve, éppen ezért két csoportot lehet megkülönböztetni általa. Vannak a rossz alkoholok, ilyen például az etanol, ami bőrirritációt, bőrszárasságot és gyorsabban öregedő bőrt is eredményez.

A denaturált alkoholokat tartalmazó krémeket és tonereket éppen ezért, érdemes minden esetben kihagyni a választott kozmetikumok összetevőjének a sorából. A kozmetikai ipar elsődlegesen a zsíros bőr kezelésébe vonta be az alkoholt, de ma már melléktermékként akár, egy szenzitív névvel ellátott krémben is megtalálható. Az alkoholok másik csoportja a zsír- és viaszalkoholok, amik pontosan az ellenkezőjét teszik a denaturált alkoholokkal, ugyanis hidratáló és bőrnyugtató hatásuk van.

3 kozmetikai összetevő, amit mindenképpen kerülj el - 2. kép

A illatos krémek alapja: a parfüm

A cégek többsége szívesen alkalmaz parfüm néven számos illatanyagként funkcionáló összetevőt. Ezeknél az a veszély lép fel, hogy mivel az illatok keverékének a pontos összetételét nem kell a márkáknak leközölnie, így bőrirritáció esetén nagyon nehéz kideríteni, hogy melyik illatanyagmolekula az, ami valóban bőrérzékenységet okoz.

A parfümök szintén hasonló okból kifolyólag, mint az alkoholok, az INCI, vagyis az International Nomenclature of Cosmetic Ingredients listáján kapnak helyett és minél előbb vannak a listában, annál nagyobb arányban is tartalmazzák a krémek mennyiség szerint. A parfümöt, mint kozmetikai összetevőt még abban az esetben is kerülni kellene, ha nem érzékeny bőrrel rendelkezünk, hiszen hosszútávon, akár évtizedekkel később is belobbanhat általa a bőr.

3 kozmetikai összetevő, amit mindenképpen kerülj el - 3. kép

Illóolajok: limonene, linalool

Az illóolajok természetes kozmetikai összetevőként vannak a köztudatban, de ezek között is számos olyan alkotóelem van, amik a bőr túlérzékenységét okozhatják. A linalool például a levendulaolaj egyik alkotóeleme. Ez az összetevő, ha a levegővel érintkezik, akkor autooxidáción esik át, aminek következtében megnövekedik az általa nyújtott irritáló hatás is. A hasonló mechanizmussal működő citronellol is káros a bőrnek hosszútávon, a bőrérzékenység fokozása mellett, a fényérzékenységgel is összefüggésbe hozható.
 
1 hozzászólás

Minoni • Polihisztor #1 • 1 hónapja, 4 napja

Én igyekszem olyan termékeket választani amik vegánok vagy természetes alapanyagokat tartalmaznak.