13 ℃Esik
2017. szeptember 21., csütörtök • Máté, Mirella

3 érv és ellenérv a kávéfogyasztás kapcsán

Brauny , 2017. augusztus 30.
A kávéfogyasztás kapcsán elképesztő mértékben megoszlik az emberek véleménye, ezáltal ki pro, ki kontra áll hozzá a témához, és miközben néhányan bele sem bírnának kortyolni a fekete nedűbe, addig mások élni nem tudnának nélküli. Mi nem szeretnénk állást foglalni egyik oldalon sem, ellenben összegyűjtöttünk három érvet és ugyanennyi bizonyított ellenérvet a kávézásról, hogy mindenki maga dönthesse el: kell-e neki a kávé vagy sem!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Három érv a kávé mellett:

1. Csökkenti a cukorbetegségre való hajlamot

Kutatások igazolják, hogy ha napi szinten legalább 4 csésze kávét elfogyasztunk, akkor azzal akár 30 százalékkal is csökkenthetjük a kettes típusú cukorbetegség kockázatát, de legalábbis az inzulinrezisztencia mértékét. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden nap igyuk literszámra a kávét, mert az más helyen üt majd vissza!

3 érv és ellenérv a kávéfogyasztás kapcsán - 2. kép

2. Rákellenes hatással rendelkezik

A kávéról bizonyították, hogy antioxidánsokat tartalmaz, méghozzá rengeteget. Az antioxidánsok pedig arra jók, hogy képesek legyenek megvédeni egészséges sejtjeinket a káros, rákkeltő szabadgyököktől, ergo a kávé rákellenes, gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

3. Képes javítani a memóriát

Több vizsgálat is alátámasztotta, hogy akik reggelente kávét fogyasztanak, azok rendszerint sokkal jobb teljesítményt produkálnak a különféle memóriaigényes feladatok tekintetében, de időseknél a kávé a kognitív funkciókat is javítja.

3 érv és ellenérv a kávéfogyasztás kapcsán - 3. kép

Három ellenérv a kávéval szemben:

1. Csontritkulást okoz

Pontosabban növeli annak a kockázatát, hiszen a koffein hozzájárul a szervezetünkből a kalcium nagyobb mértékben történő kiürüléséhez, és ha csökken a vér kalciumszintje, az bizony csontritkulást okoz. Bár a kutatások szerint ez a hatás nem túl jelentős, azért komolyabb koffeinbevitel mellett érdemes odafigyelni rá.

2. Megnöveli a vérnyomást

A kávéról köztudott, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miközben minden elfogyasztott csésze kávé után nagyjából egy teljes órán át megnöveli a vérnyomásunkat, amire érdemes lehet odafigyelni.

3. Öregíti a bőrt

A dohányzás mellett a rendszeres kávézás sem tesz túl jót a bőrünknek, hiszen a vízhajtó hatás miatt kiszárítja, ráncosabbá teszi a bőrt. Ezért érdemes megfogadni azt, hogy ha megiszunk egy csésze kávét, akkor ahhoz legalább két deciliter tiszta vizet is fogyasszunk el.
 
3 hozzászólás

Mirjam • Messiás #3 • 2 hete és 6 napja

Ha valakinek alacsony a vérnyomása annak biztosan jó a kávé.

Tekla • Csirke #2 • 2 hete és 6 napja

Van, ahol azt olvastam hogy rákot okoz, itt meg azt, hogy rákellenes. Nehéz eldönteni, de nyilván ha valaki mértékkel issza, nem lesz tőle baja.

Nem iszom minden nap de azért szeretem a kávét és nem mondanék le róla.