3 érv és ellenérv a kávéfogyasztás kapcsán

Brauny , 2017. augusztus 30.
A kávéfogyasztás kapcsán elképesztő mértékben megoszlik az emberek véleménye, ezáltal ki pro, ki kontra áll hozzá a témához, és miközben néhányan bele sem bírnának kortyolni a fekete nedűbe, addig mások élni nem tudnának nélküli. Mi nem szeretnénk állást foglalni egyik oldalon sem, ellenben összegyűjtöttünk három érvet és ugyanennyi bizonyított ellenérvet a kávézásról, hogy mindenki maga dönthesse el: kell-e neki a kávé vagy sem!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Három érv a kávé mellett:

1. Csökkenti a cukorbetegségre való hajlamot

Kutatások igazolják, hogy ha napi szinten legalább 4 csésze kávét elfogyasztunk, akkor azzal akár 30 százalékkal is csökkenthetjük a kettes típusú cukorbetegség kockázatát, de legalábbis az inzulinrezisztencia mértékét. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden nap igyuk literszámra a kávét, mert az más helyen üt majd vissza!

3 érv és ellenérv a kávéfogyasztás kapcsán - 2. kép

2. Rákellenes hatással rendelkezik

A kávéról bizonyították, hogy antioxidánsokat tartalmaz, méghozzá rengeteget. Az antioxidánsok pedig arra jók, hogy képesek legyenek megvédeni egészséges sejtjeinket a káros, rákkeltő szabadgyököktől, ergo a kávé rákellenes, gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

3. Képes javítani a memóriát

Több vizsgálat is alátámasztotta, hogy akik reggelente kávét fogyasztanak, azok rendszerint sokkal jobb teljesítményt produkálnak a különféle memóriaigényes feladatok tekintetében, de időseknél a kávé a kognitív funkciókat is javítja.

3 érv és ellenérv a kávéfogyasztás kapcsán - 3. kép

Három ellenérv a kávéval szemben:

1. Csontritkulást okoz

Pontosabban növeli annak a kockázatát, hiszen a koffein hozzájárul a szervezetünkből a kalcium nagyobb mértékben történő kiürüléséhez, és ha csökken a vér kalciumszintje, az bizony csontritkulást okoz. Bár a kutatások szerint ez a hatás nem túl jelentős, azért komolyabb koffeinbevitel mellett érdemes odafigyelni rá.

2. Megnöveli a vérnyomást

A kávéról köztudott, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miközben minden elfogyasztott csésze kávé után nagyjából egy teljes órán át megnöveli a vérnyomásunkat, amire érdemes lehet odafigyelni.

3. Öregíti a bőrt

A dohányzás mellett a rendszeres kávézás sem tesz túl jót a bőrünknek, hiszen a vízhajtó hatás miatt kiszárítja, ráncosabbá teszi a bőrt. Ezért érdemes megfogadni azt, hogy ha megiszunk egy csésze kávét, akkor ahhoz legalább két deciliter tiszta vizet is fogyasszunk el.
 
3 hozzászólás

Mirjam • Messiás #3 • 9 hónapja, 2 hete és 3 napja

Ha valakinek alacsony a vérnyomása annak biztosan jó a kávé.

Tekla • Csirke #2 • 9 hónapja, 2 hete és 3 napja

Van, ahol azt olvastam hogy rákot okoz, itt meg azt, hogy rákellenes. Nehéz eldönteni, de nyilván ha valaki mértékkel issza, nem lesz tőle baja.

Natasha • Überbrutál #1 • 9 hónapja, 2 hete és 4 napja

Nem iszom minden nap de azért szeretem a kávét és nem mondanék le róla.