2 °Cborús égbolt
2021. január 19., kedd • Sára, Mária

Vegán étrend a terhesség alatt

Brauny , 2020. október 14.
A vegán étrendet sokan tartják ördögtől való dolognak, pedig érdemes lehet kipróbálni, mert egyáltalán nem lehetetlen kizárólag növényi táplálékok segítségével fenntartani egészségünket és életünket, még ha ehhez hatalmas odafigyelés is szükségeltetik. Adja magát a kérdés: mi a helyzet akkor, ha vegán étrend mellett estünk teherbe? Képesek leszünk kihordani a babát? Bár minden esetben egyeztessünk erről kezelőorvosunkkal is, azonban az alábbiakban mi is segítünk, hogy mire figyeljünk oda ilyenkor!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A terhesvitamin elhanyagolhatatlan

A vegánok sok esetben gondosan megválogatják, hogy milyen gyógyszereket és vitaminokat szednek a mindennapokban, aminek az oka az, hogy bizonyos esetekben állati eredetű összetevők kerülhetnek ezekbe a készítményekbe. Szerencsére ma már vannak olyan terhesvitaminok, melyek esetében erre odafigyelnek a gyártók. Mivel a vegán életmóddal nehéz bizonyos évszakokban minden vitamint és ásványi anyagot pótolni, a megfelelő terhesvitamin rendszeres szedése - már gyerekvállalás előtt is - erősen ajánlott.

Vegán étrend a terhesség alatt - 2. kép

Sok B12 vitamin is kell

A vegánoknál nagyon gyakori a B12 vitamin hiánya, ami terhesen kifejezetten nagy gondot tud okozni. Hiányának oka, hogy leginkább a húsfélékben és a tojásban található, ha pedig kialakul a szervezetben, sajnos koraszülés, alacsonyabb születési súly és egyéb problémák léphetnek fel. Persze van alternatíva, például a sörélesztő pehely vagy a B12-vel feldobott növényi tejpótlók, de a legjobb az, ha a terhesvitaminon felül külön szedünk ilyen táplálékkiegészítőt.

Kalciumforrások

Mint ismert, a vegánok nem fogyasztanak állati eredetű ételt, így tejet vagy sajtot sem, aminek hála nagyon oda kell figyelnünk a kalciumbevitelre. Naponta legalább 1000 milligrammot kellene bevinni a szervezetébe egy terhes kimamának ahhoz, hogy a kisbabának is jusson, ami nem egyszerű feladat. Azonban nem is lehetetlen, növényi tejpótlókkal például el lehet érni, de a terhesvitaminokban is gyakran van elég sok kalcium.

Vegán étrend a terhesség alatt - 3. kép

Omega-3 zsírsav pótlása

Az omega-3 zsírsavból nemcsak a vegánok, hanem az egészséges emberek szervezetében is gyakran túl kevés található, de esetükben nagyobb problémát okoz, hogy nem lehet halakból vagy halolajból sem pótolni mindezt. Szerencsére azonban minden tengeri növény, így például az algából készült készítmények is tele vannak velük, de a lenmag, a kendermag és a dió is tartalmaz ilyesmit, tehát együnk belőlük sokat, mert a terhesség alatt rengeteg omega-3 zsírsavra van szükségünk.

Vaspótlás vegánként

A kalcium mellett a vas pótlása okoz gyakran nagy nehézséget a vegánoknak, mert a terhesség során ez még az egészséges nőknél is gyakran hiányt okoz. Bár vannak készítmények, melyek segítenek a pótlásban, a napi 45 milligrammos előírás azonban nem kevés. Zöldségek kapcsán a bab, a lencse és a különféle leveles zöldségek tartalmaznak nagyon sok vasat, így érdemes ezekből növelni a napi bevitelt, de érdemes odafigyelni rá, ha a vérvétel keveset mutat, mert a vashiány rengeteg problémát okozhat a születendő magzatnál.
 
1 hozzászólás

Minoni • Nagymester #1 • 3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Ez a vegán étrend szerintem nem túl jó terhesség alatt, ahogy a vegetáriánus étrend sem. Majd a gyerek eldönti felnőtten, hogy mit akar enni.