15 °Ckevés felhő
2021. szeptember 25., szombat • Eufrozina, Kende

Új eljárás a terhességi cukorbetegség kimutatására

Brauny , 2014. január 26.
A terhességi cukorbetegség idő előtti felismerésének vagy megfelelő kezelésének hiánya nem csak az anya, hanem a születendő gyermek egészségére is veszélyt jelent, osztrák kutatók ennek megfékezésére egy forradalmi módszert dolgoztak ki a probléma idő előtti kimutatására.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A Bécsi Orvosi Egyetem által kidolgozott eljárás keretein belül a terhes nőknek éhgyomorra mérik meg vércukorszintjüket, amivel már első körben rengeteg különféle betegséget és egyéb problémát ki lehet zárni. Ezt követően feltérképezésre kerül a családi kórtörténet is, majd akkor következnek további vizsgálatok, ha ezek alapján fennáll a cukorbetegség kockázatának lehetősége. Ezt követően terheléses vércukor-vizsgálat következik, ami kellemetlen egy várandós nő számára, de a leghatásosabb módja, hogy biztosan kiszűrjék a cukorbetegség lehetőségét.

A legutóbbi globális adatok alapján a várandós kismamák közel 20 százalékánál alakul ki cukorbetegség, amelynek köszönhetően a magzaton belül is megnövekedhet az inzulin-kiválasztás, ami növekedési rendellenességhez, zsírfelhalmozódáshoz, alacsony vércukorszinthez, kezelés hiányában pedig akár még születési komplikációkhoz is vezethet.

A korai diagnózissal, ami a fentebb felvázolt összetett eljárás segítségével lényegesen egyszerűbb és biztonságosabb, megnadályozhatjuk, hogy születendő gyermekünk a későbbiekben nagyobb eséllyel legyen kitéve a magas vérnyomásnak, netán az érrendszeri betegségeknek.
 
3 hozzászólás

Natasha • Überbrutál #3 • 8 éve, 3 hónapja és 26 napja

Durva!

Sandy • Messiás #2 • 8 éve, 3 hónapja és 26 napja

Döbbenet mik vannak, annyi minden okozhat betegséget...

bettike • Überbrutál #1 • 8 éve, 3 hónapja és 26 napja

Van nem egy ismerősöm aki cukorbeteg. De egyik sem terhesen volt az, hanem már előtte. Érdekes hogy ki tud alakulni közben is!