13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Túl verekedős lett a gyerek? 4+1 tipp, hogy mit tegyél!

2015. április 26.
10.6431
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A kisfiús szülők jelentős többségénél előfordul az általánosnak tekinthető probléma, miszerint túl verekedőssé válik a gyerek. Az agresszió első tünetei általában 1-2 éves korban kezdődnek, amikor láthatóan szánt szándékkal megüt minket, vagy valaki mást, esetleg harap, rúg, élvezi ha fájdalmat okozhat. Emiatt a legtöbb szülő hajlamos megijedni, és tény, hogy az agresszió mögött mindig valami frusztráció áll, de amíg közösségben a gyermek nem verekszik, addig felesleges nagy ügyet csinálni belőle. Természetesen így is vannak tippek és aranyszabályok, amelyeket érdemes követni ilyenkor, nehogy nagyobb probléma legyen belőle.



Túl verekedős lett a gyerek? 4+1 tipp, hogy mit tegyél! - 2. kép

1. Keressük az okát!

Az első és legfontosabb, hogy megkeressük az okát, felkutassuk, hogy gyermekünk miért is vált agresszívabbá. Amit tudni kell, hogy a verekedéssel a lurkók általában a figyelmet szeretnék felhívni magukra, a gyerek tehát így próbálja meg megértetni velünk, hogy nagyobb figyelmet követel tőlünk. Természetesen van, amikor valami frusztráció áll a háttérben, ilyenkor próbáljuk meg felderíteni annak az okát, még ha ez az esetek többségében nem is lesz egyszerű, de mi vagyunk a szülők, nekünk kell ismernünk lurkónkat.

2. A gyerek csak mintát követ!

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a gyerek azért verekszik, mert a szülő is verekszik, ellenben a verbális kommunikációt a gyermekek másként értelmezik, így pszichológusok szerint már néhány csúnya szó vagy indulatosabb mondat is elég ahhoz, hogy a gyermekben verekedésként csapódjanak le bizonyos indulatok, mert úgy véli, hogy természetes ilyen formában a konfliktus kezelése. Próbáljuk meg uralni indulatainkat!

3. A beszéd gátja!

A kisgyermekek legtöbb frusztrációját az okozza, hogy nem tudják még elmondani, amit szeretnének. Ebből gyakori a hiszti, extrém esetben a verekedés vagy az agresszió. Éppen emiatt fontos, hogy mindig nyugodtan, türelmesen forduljunk hozzájuk, higgadtan beszéljünk velük, és próbáljuk meg mi kitalálni, hogy mit szeretne a kicsi, lévén ilyen korban még bizonyára nem egy jeges teát fog kérni két jégkockával és citromkarikával.

Túl verekedős lett a gyerek? 4+1 tipp, hogy mit tegyél! - 3. kép


4. Unalom!

Nagyon sok szülő egyszerűen képtelen lefoglalni gyermekét, ami nem az ő, sokkal inkább a modern világ hibája, hiszen felnőtt az első olyan generáció, amelyik már inkább a TV előtt szocializálódott, és kis túlzással nem tud mit kezdeni egy kisgyerekkel. Az agressziót márpedig sokszor ez, az unalom váltja ki, ezáltal ha mi is ebben a kategóriába tartozunk, vigyük ki a picit sokszor a szabadba, és bent is gondoskodjunk olyan játékokról, amelyek lefárasztják őt. Építsünk bunkert, alagutakat, labdázzunk vele, dobjuk fel a mindennapjait!

+1. Csak annyira korlátozzuk, amennyire kell!

Egy gyermeket nevelni kell, amihez hozzátartozik természetesen a korlátozás is, azonban fontos, hogy ezen a téren ne essünk át a túloldalra. Ha minden lépését meg akarjuk szabni a szabadságszerető gyermeknek, annál jobban ki akar majd törni a szorításból, ez pedig természetesen agresszióban nyilvánul majd meg, ha túlmegyünk egy bizonyos határon. Néha el kell engedni a kicsit kezét, ebbe törődjünk bele mielőbb!
3 hozzászólás

kpal

9 éve, 9 hónapja és 4 napja

Általában az köszön vissza a gyerekszemélyében amit látnak a környezetükbe és olyan impulzusok érik.

válasz erre

monyó

9 éve, 9 hónapja és 4 napja

Nagyszerű írás, sokaknak fogom ajánlani! mosolygó smiley Utána utálni fognak mert érezni fogják a célzást! röhögő smiley

válasz erre

Gizus

9 éve, 9 hónapja és 4 napja

Ez egy nagyon cikk. Szerencsére nekem kislányom van, ők kevésbé erőszakosak.

válasz erre