8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Túl sok antibiotikumot kap a gyerek? Nem kell rögtön megijedni!

2017. április 01.
8.7961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sajnálatos módon a magyar orvostudomány is elkezdett súlyosan "amerikanizálódni" a múltban, ami azt jelenti, hogy a legkisebb megfázásra is antibiotikumot ír fel az orvos, ami főleg a gyakran megbetegedő gyermekek esetében sokszor ijesztő mennyiséget is jelenthet, így egy szezonban akár 5-10 kúrát. Ilyenkor egy normális szülőben felmerül a kérdés, hogy vajon nem veszélyes-e mindez gyermeke számára? Habár ez a mennyiség nyilván nem a legszerencsésebb, de ha valóban bakteriális fertőzés vagy súlyos betegség kockázata merült fel, akkor igenis indokolt lehet. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene ismernünk az antibiotikum negatív hatásait és szedésének szabályait!


Milyen veszélyei vannak?

Az antibiotikum kapcsán a leggyakrabban hangoztatott mellékhatás a hasmenés, hiszen képes nagyon csúnyán kikészíteni a bélflórát, avagy felborítani a belekben lakó gomba alapú baktériumok egyensúlyát, hiszen az antibiotikum nem válogat, bizony a jó baktériumokat is elpusztítja. Bár ez nem hangzik túl nagy problémának, összességében nagyon veszélyes, de szerencsére egyre több gyerekorvos ad már probiotikumokat annak érdekében, hogy ez kivédhető legyen Kislányoknak felborulhat továbbá a hüvelyflóra egyensúlya is, és kialakulhatnak gombás fertőzések. Persze a túlzott antibiotikumos kezelésnek májkárosító hatásai is lehetnek, noha ehhez sokat kell beszedni az adott gyógyszerből. Ennél nagyobb problémát jelenthet azonban a rezisztencia kialakulása!

A rezisztencia nem más, minthogy a szervezetben felgyülemlett baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikummal szemben. Ez nem olyan dolog, mint a hasmenés vagy más probléma, de sokkal súlyosabb, hiszen ha a jövőben olyan baktériumtörzsek alakulnak ki a szervezetben, amelyek ellenállóvá váltak az antibiotikummal szemben, az könnyedén halálos fertőzéssé is alakulhat, és ezért sem szabad rögtön mindenre antibiotikumot felírni, mert amikor valóban szükség lenne rá, akkor már nem lesz hatásos. Persze mióta ismerjük a szuperbaktériumok jelenlétét, ez a probléma elenyésző, hiszen az ilyen típusú kórokozók ellen jelenleg alapból sincs semmiféle gyógyszer.

Fontos, hogy jól szedjük az antibiotikumot

A sok antibiotikumnál egyetlen károsabb dolog van a gyermek számára: ha a szülő nem úgy adagolja, ahogyan az orvos előírta. Sokan vannak, akik védeni akarják apróságukat, ezért kevesebbet adnak nekik, esetleg rövidebb ideig szedetik a gyógyszert, mert így is meggyógyul a gyerek. Habár látszólag így lehet, a gyereknek talán elmúlik a láza, az orrfolyása, a torokfájása és visszamehet a közösségbe, de belül a szervezete óriási háborút véd.

Az antibiotikumnak ugyanis teljesen ki kell ölnie a baktériumokat, és ehhez a megfelelő adagot kell beadni, méghozzá a megfelelő időtartamig. Ha ez elmarad, a szervezetben maradhatnak olyan túlélő baktériumok, amelyek képesek újra elszaporodni, ezáltal ismét megbetegíteni a gyereket, aminek mi lesz az eredménye? Igen, egy újabb antibiotikum kúra!
2 hozzászólás

zsebibaba

7 éve, 7 hónapja és 26 napja

Ha az orvos felírja akkot bizony be kell szedni főleg gyerekeknél.

válasz erre

EszterSzabadkai

7 éve, 7 hónapja és 27 napja

Ha be kell szedni, akkor nincs mese, be kell szedni az antibiotikumot.

válasz erre