2018. november 19., hétfő • Erzsébet

Testsúly és terhesség: mindkét véglet nagy veszélyeket rejt magában!

Brauny , 2017. október 14.
Sajnálatos módon egy olyan világot élünk, ahol az elhízás nemcsak általánossá, hanem lassan természetessé és követendő példává válik. Ez az irány azonban helytelen, lévén mindenkinek az egészséges testsúlyra kellene törekednie, ami főleg a terhesség esetében kiemelkedően lényeges, hiszen sem a túl sovány testalkat, sem az elhízás nem túl szerencsés az állapotosság tekintetében, ezáltal mindkét véglet negatívan befolyásolja a termékenységet. Hogy miért?Testsúly és terhesség: mindkét véglet nagy veszélyeket rejt magában! - 2. kép

A kóros soványság és a terhesség

A kórosan sovány nőkre általában jellemző, hogy még mesterséges megtermékenyítés útján sem tudnak teherbe esni, aminek az oka leginkább az, hogy testük egyszerűen képtelen arra, hogy megfoganjon benne egy másik élet, és azt ott megfelelő mértékben táplálja, növelje. Ha egy nőnek túl kicsi a testsúlya - testmagasság függvényében általában 45 kiló alatt - már elmarad a peteérés is, ezért van az, hogy az anorexiások gyakran nem menstruálnak, ergo képtelenek arra, hogy gyermeket szüljenek. Megfelelő étrenddel és egészséges hízással a folyamat természetes módon helyre áll, de addig nem érdemes gyermekkel próbálkozni.

A kóros soványság ezen túlmenően rengeteg hiánybetegséget hoz magával. Példának okáért alapvető vitaminok és ásványi anyagok hiányoznak a foganáshoz - többek között az E-vitamin és a cink ilyenek -, a túl kevés jód a pajzsmirigy működési zavarát előidézve károsítja a hormonrendszert, a kevés folsav csökkenti a beágyazás hatékonyságát és akár a későbbiekben megnövelheti a vetélés kockázatát, ami általánosságban a gyenge immunrendszerről is elmondható.

Testsúly és terhesség: mindkét véglet nagy veszélyeket rejt magában! - 3. kép

A kóros elhízás és a terhesség


Bár volt időszak, amikor a kövér nők voltak a szexideálok, és úgy tartották, hogy ők a legszerencsésebbek a terhesség tekintetében, a valóságban azonban ők majdnem több kockázatot hordoznak magukban, mint az extrémen soványok. A kövérebb nők esetében is gyakran jelentkezhet rendszertelen, vagy elhúzódó menstruáció, és szomorú tény, hogy esetükben nemcsak gyakori a vetélés, valamint a terhesség és a szülés közben tapasztalt komplikációk aránya, hanem ezen felül a meddőségi kezelések is sokkal sikertelenebbek, mint sovány vagy normál testsúlyú társaiknál.

Ezen felül a kóros elhízás mögött is állhatnak különféle vitamin- és ásványi anyag hiányosságok - hiszen a szervezet anyagcseréje ilyenkor teljesen felborul -, ezen túlmenően a szülés során jelentkezhet magas vérnyomás, szívprobléma, gyakoribbá válhat a lábdagadás, mindemellett pedig a terhességi cukorbetegség kialakulására is számítani kell, ami nagyobb valószínűséggel marad meg a gyermek megszületését követően. Törekedjünk tehát az egészséges testalkatra, ami a terhesség és a termékenység tekintetében a legszerencsésebb.
 
2 hozzászólás

Edit90 • Überbrutál #2 • 1 éve, 2 hónapja és 4 napja

Nagyon érdekes cikk. Meg is osztottam az egyik ismerősömmel, aki a kórosan soványakat képviseli. Náluk alapvető probléma hogy hiába próbálkoznak, nem akar jönni a baba. Lehet hogy megvan az ok...

Sonci • Messiás #1 • 1 éve, 2 hónapja és 8 napja

Egyik sem jobb. Mindkettő nagyon veszélyes.