23 °Cvihar enyhe esővel
2020. augusztus 15., szombat • Mária

Terhesen a koronavírus-járvány idején: hasznos tippek kismamáknak

Brauny , 2020. április 15.
Az egész világ pánikol a koronavírus-járvány miatt, és bár remélhetőleg rövidesen minden visszaáll a régi kerékvágásba, azonban az elővigyázatosság és a higiénia tekintetében az előttünk álló hónapok még biztosan sokáig erről szólnak majd. Ebben a helyzetben kifejezetten nehéz dolguk lehet a kismamáknak, hiszen nemcsak egészen más szabályok uralkodnak most, mint korábban, de mindemellett sokan félnek a megfertőződéstől is. Bár az első vélemények szerint a koronavírus nem terjed át a kismamáról a magzatra, azért nem árt elővigyázatosnak lennünk, hiszen nagyon keveset tudni jelenleg az egész kórokozóról és magáról a korról is. Az egyetlen dolog tehát amit tehetünk, az leginkább az elővigyázatosság. Ehhez adunk most pár tippet!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Először is ne pánikoljunk feleslegesen!

Egyrészt azért, mert a pánik semmit sem old meg, sőt mi több, jelen állás szerint többet árthatunk vele, mint használhatunk, másrészt pedig azért sem, mert a pánikot bizony a kisbaba is megérzi majd a pocakunkban, ez pedig senkinek sem tesz jót. A felesleges idegeskedés ugyanis az első hetekben rengeteg veszéllyel járhat, míg az utolsó hetekben idő előtt beindíthatja a szülést, ami szintén megannyi problémát, komplikációt és egyebeket idézhet elő. A legfontosabb tehát most az, hogy ne pánikoljunk feleslegesen!

Terhesen a koronavírus-járvány idején: hasznos tippek kismamáknak - 2. kép

Lehetőleg magánrendelésre menjünk!

A kórházak jelenleg gócpontok lehetnek a járványban, és mivel kismamaként oda kell mennünk kontrollra, ezért ha tehetjük, tehát a pénztárcánk megengedi, ezen felül a lehetőség is adott, akkor válasszuk most ebben a helyzetben a magánrendelést, ahol sokkal kevesebb emberrel kell érintkezünk, és lényegesen egyszerűbben betartják a különféle higiéniai előírásokat, mint egy nagy állami kórházban. Lehet, hogy ez költséges, de az utolsó időszakot leszámítva nem kell hetente menni, így egy kis segítséggel talán ki lehet termelni ezt az összeget.

Maszk, kesztyű, fertőtlenítő legyen!

Akár állami kórházba, akár magánrendelésre megyünk, a manapság lényeges előírásokat feltétlenül vegyük figyelembe a higiénia tekintetében, ezáltal vegyünk maszkot, legyen gumikesztyűt és természetesen fertőtlenítőszer is legyen nálunk, odafigyelve arra, hogy azt kismamák is használhassák. Elsőre talán furcsán érezhetjük magunkat majd védőfelszerelésben, talán úgy érezhetjük, hogy kinevetnek minket emiatt, de gondoljunk a babánk egészségére, ami most mindennél fontosabb lehet.

Terhesen a koronavírus-járvány idején: hasznos tippek kismamáknak - 3. kép

Tuningoljuk az immunrendszerünket!

Bár nyilvánvaló, hogy kismamaként a lehető legkülönfélébb vitaminokat szedjük, azonban rendkívül lényeges lehet gondoskodni arról, hogy immunrendszerünket a lehető legjobban feltuningoljuk ebben az időszakban. Erre azért van nagy szükség, mert így sokkal nehezebben kapjuk majd el a vírust, hiszen akinek megfelelően acélozott az immunrendszere, az kismamaként nagyon minimálisra tudja csökkenteni a fertőzésveszélyt.

Senkivel se érintkezzünk, ha nem muszáj!

A fentieken felül nagyon fontos alapszabály még, hogy a lehető legkevesebb emberrel érintkezzünk. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy ne menjünk sehová, bátran sétáljunk a kertben, a közeli erdőkben, mezőkön, de kerüljük a nagy tömeget, még ha nagyon kicsi is az esélye annak, hogy pont akkor találkozunk egy fertőzöttel, aki ráadásul át is adja nekünk a vírust. Kerüljük a barátnőzést, az összejöveteleket, inkább online tartsuk a kapcsolatot mindenkivel.
 
1 hozzászólás

Lili • Messiás #1 • 4 hónapja, 1 hete és 1 napja

Szuper cikk, nagyon köszönjük!